De stikstofexcretie op Koeien & Kansen-bedrijven is iets gedaald. Dit komt vooral door minder eiwit te voeren. - Foto: Hans Banus RundveeNieuws

Minder eiwit in rantsoen laat stikstofexcretie dalen

De bedrijfsspecifieke stikstofexcretie op de Koeien & Kansen-bedrijven daalde in 2021 met gemiddeld 0,3 kilo stikstof per ton melk.

Koeien & Kansen-deelnemers zien de stikstofexcretie per 1.000 kilo melk met 0,3 kilo dalen tot 14,7 kilo stikstof. Dit betekent dat de excretie 3% lager is dan de forfaitaire norm in 2021. In 2020 lag de bedrijfsspecifieke excretie 1% lager dan forfaitair. De gemiddelde bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat was 20% lager dan de forfaitaire norm en het verschil met de forfaitaire norm nam in 2021 juist af.

Bedrijfsspecifieke berekening (BEX)

Toepassen van de bedrijfsspecifieke berekening (BEX en KringloopWijzer) bespaarde de Koeien & Kansen-bedrijven gemiddeld ruim 260 ton mestafvoer per bedrijf.

Met de BEX, die onderdeel uitmaakt van de KringloopWijzer, kan een melkveebedrijf aantonen of het in werkelijkheid minder stikstof en fosfaat produceert dan de wettelijke forfaitaire excretienormen.

Deze lagere excretie in 2021 is gerealiseerd bij 0,3 stuks jongvee meer per 10 melkkoeien dan in 2020. De melkproductie daalde in 2021 gemiddeld met ongeveer 80 kilo per koe naar gemiddeld 9.830 kilo per koe op de Koeien & Kansen-bedrijven. Daaruit volgt dat de lagere excretie per 1.000 kilo melk vooral het gevolg is van minder eiwit voeren.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin