Bovaer is een poeder waarvan een kwart theelepel per dag per dier genoeg is voor een forse vermindering van de methaanuitstoot door koeien. – Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Methaanremmer Bovaer krijgt toelating in VS

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA om Bovaer in de Verenigde Staten (VS) op de markt te brengen. Dimitri de Vreeze, topman van DSM-Firmenich, spreekt van een mijlpaal, na jaren van onderzoek door FDA naar de veiligheid en werkzaamheid van Bovaer.

Bovaer is een door het bedrijf ontwikkeld voedingssupplement dat ervoor zorgt dat koeien minder methaan produceren bij het verteren van voer. Het middel wordt nu verkocht in 59 landen, waaronder de VS, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. DSM-Firmenich bouwt in Schotland een fabriek voor grootschalige productie van Bovaer. Deze fabriek moet in 2025 draaien.

In 2022 sloot DSM-Firmenich al een strategische samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Elanco Animal Health om Bovaer in de VS te produceren en verkopen. Elanco verwacht Bovaer in het derde kwartaal van dit jaar op de Amerikaanse markt te kunnen brengen. Naast de VS neemt Elanco ook de distributie van de methaanremmer in Mexico en Canada over. In deze landen werd Bovaer al eerder toegelaten.

Reductie methaanuitstoot met 28%

Jeff Simmons, CEO bij Elanco Animal Health, ziet in Bovaer een antwoord op klimaatverandering. Ook kan het helpen bij het verbeteren van de winstgevendheid in de landbouwsector. Bovaer zal volgens hem waarde creëren voor de veehouders, terwijl het voedingsbedrijven helpt te voldoen aan de eisen van de consument en maatschappij. Elanco schets dat het voeren van Bovaer in combinatie met overheidssubsidies en deelname op de vrijwillige koolstofmarkt, veehouders minimaal $20 per melkkoe oplevert.

Ook in Nederland voeren steeds meer melkveehouders Bovaer. Uit een zes maanden durende proef op 158 melkveebedrijven van FrieslandCampina bleek dat na het voeren van de methaanremmer de uitstoot van koeien gemiddeld met 28% afnam. Het voeren van het methaanreducerend voeradditief had geen gevolgen voor de gezondheid van de koe, de melkproductie of de melksamenstelling. Vanaf 2023 is Bovaer opgenomen in de KringloopWijzer van ZuivelNL.

Reacties

  1. Er zit met 1.7 deeltjes per miljoen zo goed als geen methaan in de lucht. Ik vind het best wel knap dat zo’n geringe hoeveelheid te meten is! Hoe veel hoger is de huidige hoeveelheid methaan vergeleken met het gehalte van 100 jaar geleden bijvoorbeeld? Welk methaan gehalte van de lucht streven we eigenlijk na?