Premium
Foto: Henk Riswick RundveeColumn

‘Methaan wordt spannend’

Reacties

 1. Eens met Pestman: bij ons valt niets meer te halen, eerst geld voor een normale boterham die recht doet aan alle inspanningen en investeringen. In plaats daarvan wordt er weer lekker uit de GLB gegraaid, de ganzenschade gekort en de lasten opgeschroefd. Dagelijks weer een nieuwe strop te verwerken, dat is lekker boeren.. uitroken heet dat. Er zijn steeds minder bedrijfsopvolgers, vindt je dat vreemd. Om te janken dat is het.

 2. En vergeet niet dat uit mest gas en stroom gewonnen kan worden door vergisting, ook niet onbelangrijk in tijden dat buitenlandse datacenters er vandoor gaan met energie die we zelf hard nodig hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het digestaat dat als vervanger van kunstmest zeer waardevol is. En dat er ook minder uitstoot/depositie van methaan plaats vindt. Lijkt mij dat juist dit gestimuleerd moet worden.

  1. Zantinge, ben het eens met wat je zegt over datacenters en mestvergisting.
   De meeste methaan komt overigens uit de pens. Maar ik heb goede hoop dat dat flink kan worden verminderd, misschien met het middel Bovaer van DSM, met zeewieren die weinig broom bevatten of met een middel dat we nog niet kennen. Er wordt hard aan gewerkt.

 3. De redenatie dat een krimp van de melkveestapel of een methaan reductie zonder krimp lood om oud ijzer is klopt niet. In de kringloop van de koe wordt vergeten dat er CO2 wordt vastgelegd in de bodem. De opbouw van teelt aarde is een enorm potentieel van CO2 vast legging. Het krimpen van de melkveestapel en vervolgens de grond laten verruineren door een of andere natuurclub heeft een negatieve invloed. Het koesteren van de Nederlandse melkveehouderij zal daarbij op wereldschaal eerder een positieve invloed hebben op de wereldwijde methaan uitstoot.

  1. Balen, helemaal eens dat CO2 die wordt vastgelegd in de bodem positief bijdraagt aan het klimaatprobleem en dat daar nog een fors potentieel ligt. Voorwaarde is wel dat die vastlegging langdurig is.

 4. Nu blijkt dat vele ecolo’s niet de waarheid hebben verteld gaan ze proberen een balans te zoeken. Beter zou zijn om een schadevergoeding te geven en de veeboeren met rust te laten. Om tijdens de laatste top in glasgow het accent op methaan te leggen heeft alleen het doel om burgers met hun milieuonvriendelijke levenswijze te beschermen. Geef elke burger een CO2 quotum min 10% en het probleem is opgelost.

  1. Wees maar niet bang. Daarom wordt er met man en macht aan gewerkt om iedereen middels vaccinatie aan een QR code te knopen. De QR code bevat ALLE aspecten van je leven. Je CO2 uitstoot wordt daar ook aan gekoppeld!

 5. De opvolger van de zgn stikstofproblemen wordt klaargestoomd om de boer nog een extra mes in de rug te steken: methaan! Nitraat en lachgas gaan de overlevenden hiervan het laatste zetje richting de eeuwige jachtvelden geven. Great reset in optima forma. Ze zullen ons nooit meer met rust laten evenals de corona hype.

Beheer
WP Admin