Jan Commijs en zijn zus Petra hebben met hun ouders een melkveebedrijf in Maasdam (Z.-H.). Ze verzuivelen nu een derde van de melk, dat aandeel moet flink groter worden. - Foto's: Robert Vos BoerenlevenAchtergrond

‘Met puntjes op de i kan de melkgift naar 10.000 liter’

Jan Commijs neemt met zijn zus Petra het ouderlijk bedrijf over. Het aantal koeien hoeft niet enorm omhoog maar het aandeel zelfzuivelen wel.

Hij zou er stage gaan lopen maar dat ging toch niet door. De wens om eens in Canada rond te kijken heeft Jan Commijs echter nog steeds. Wie weet komt het er nog eens van. Intussen richt hij zich met zijn zus op de zuiveltak van het bedrijf in Maasdam. De bedoeling is om op termijn vrijwel alle melk zelf te verwerken.

Lees verder onder de foto‘s.

De verkoop van zelf verwerkte producten en streekproducten van anderen, vindt voor een deel plaats in de eigen boerderijwinkel.
De verkoop van zelf verwerkte producten en streekproducten van anderen, vindt voor een deel plaats in de eigen boerderijwinkel.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Wat betreft het aantal koeien, is er niet een grote groeipotentie. We hebben er nu 100 aan de melk, in de stal is plek voor 125, maar meer hoeft van mij niet. Wel kan de melkgift iets omhoog. We zitten nu op 9.500 liter per koe, dat mag wel naar 10.000. Met puntjes op de i zetten, moet dat kunnen. De zuiveltak willen mijn zus en ik fors uitbreiden. Nu verzuivelen we een derde van onze melk, dat moet naar de helft en uiteindelijk naar 90 procent.”

De eigen melk wordt vers verkocht maar ook verwerkt tot onder meer karnemelk, vla, yoghurt, boter, ijs en toetjes.
De eigen melk wordt vers verkocht maar ook verwerkt tot onder meer karnemelk, vla, yoghurt, boter, ijs en toetjes.

Mijn grote voorbeeld is…

“Nou, mijn vader en opa hebben behoorlijk wat opgebouwd hier. Het begon ooit met 25 koeien en dat groeide door. In 2015 zouden we een volgende stap zetten. Er was net een nieuwe stal gezet, het quotum was eraf en we hadden veel koeien bijgekocht. En toen kwam de fosfaatwet en mochten we nog maar 75 koeien houden. We moesten uiteindelijk 50 koeien plus jongvee wegdoen om 100 koeien te kunnen melken. Het was een rotjaar, maar we zijn er gelukkig nog.”

Het mooiste werk vind ik…

“Inkuilen en hooien. Er gaat een heel traject aan vooraf; goed bemesten, het juiste moment van maaien bepalen, maar als het allemaal lukt, dan is de voldoening groot en heb je een mooi product waar je de hele winter goed van kunt melken. Hooi koop ik nooit aan, ik win het zelf voor de kalfjes en een deel is voor de handel.”

Jan richt zich vooral op de verzorging van het vee. Zijn zus gaat over de zuivelafdeling.
Jan richt zich vooral op de verzorging van het vee. Zijn zus gaat over de zuivelafdeling.

Ik heb een hekel aan…

“Kuilen openmaken. We gebruiken als afdekking grond maar ook autobanden. Daar staat altijd water in en ’s winters zitten ze vastgevroren.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Vervang ik de bedekking in de boxen. Er ligt nu zand in met doek erover. Dat leek eerst heel mooi maar het doek slijt hard en er zitten gaten in, het werkt gewoon niet lekker. Ik wil het liever vervangen door diepstrooisel. Verder zou ik aflossen en geld in de overname steken. En een reis maken naar Canada. Het was de bedoeling dat ik er stage zou lopen maar dat ging niet door. Toch zou ik er graag eens gaan kijken, het lijkt me een prachtig land.”

Over vijf jaar dan…

“Hoop ik dat de zuivelproductie op volle toeren draait en dat de stal vol zit.”

Momenteel zijn er 100 koeien aan de melk, in de stal is plek voor 125 dieren, meer hoeft voor Jan niet.
Momenteel zijn er 100 koeien aan de melk, in de stal is plek voor 125 dieren, meer hoeft voor Jan niet.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin