Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Melkveehouder wil alle fosfaatbeschikkingen van tafel

Een Twentse melkveehouder wil via de rechter afdwingen dat alle fosfaatrechtenbeschikkingen nietig worden verklaard. Melkveehouder Gerard Jagers op Akkerhuis vindt het oneerlijk dat boeren fosfaatrechten hebben gekregen voor dieren wiens stalruimte hen niet vergund was.

“Boeren met vergunning die hun stal half vol hadden, zijn de dupe geworden van deze regeling. Boeren die geen vergunning hadden en overvolle stallen hadden, zijn bevoordeeld. Zij hadden dieren die ze niet mochten hebben. Anderen hebben daarvoor moeten inleveren”, zegt Jagers. De melkveehouder wil de oude fosfaatbeschikkingen van tafel zien te krijgen. Ook wil hij dat de overheid opnieuw fosfaatrechten toekent, maar dan op basis van de vergunde stalcapaciteit die boeren hadden op 2 juli 2015.

Er is een heleboel gebeurd dat niet door de beugel kan, en dat wil ik rechtgezet hebben

Vorige week diende een kort geding in de zaak. Daarin probeert Jagers af te dwingen dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alle 30.000 beschikkingen over de uitgifte van fosfaatrechten openbaar moet maken. Hij is hier al sinds 2020 mee bezig. LNV besloot in 2021 om 16 van de 30.000 beschikkingen openbaar te maken, met locaties weggelakt.

Overheid voldoet niet aan informatieplicht

De Rechtbank Overijssel oordeelde eerder dit jaar dat dat niet voldoende is, en dat LNV opnieuw over het verzoek moet besluiten. Locatiegegevens van bedrijven waar fosfaat wordt geproduceerd zijn milieu-informatie en mogen niet zomaar weggelakt worden. Ook voldoet de overheid niet aan de informatieplicht door maar 16 van de 30.000 documenten openbaar te maken.

Het verkrijgen van de 30.000 fosfaatbeschikkingen is voor de melkveehouder stap één. Volgens Jagers is het noodzakelijk dat deze eerst openbaar gemaakt worden voor de procedure, om deze daarna nietig te kunnen laten verklaren. Voor dat laatste ziet hij juridische grond. “Volgens het verdrag van Aarhus had ik de mogelijkheid moeten hebben om een zienswijze in te dienen over de toekenning bij de buurman, en hij bij mij. Dan moet er een openbare hoorzitting volgen. Dat hebben ze niet gedaan. Er is een heleboel gebeurd dat niet door de beugel kan, en dat wil ik rechtgezet hebben.”

Geen advocaat

De melkveehouder voert de procedure naar eigen zeggen alleen, zonder advocaat of jurist. Bij het kort geding afgelopen week zat hij tegenover twee advocaten van het top-advocatenkantoor Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat. Is hij zelf juridisch onderlegd? “Dat ben ik geworden door de jaren heen”, zegt hij. “Als je niet tegen onrecht kunt en ze pakken je op een oneigenlijke manier, dan denk ik dat je op moet staan. Als ik geen kans zag, had ik het niet gedaan. Maar ik zag een kans.”

Als de 30.000 beschikkingen inderdaad openbaar gemaakt worden, is Jagers er overigens niet op uit om deze allemaal te gaan vergelijken met de vergunde situaties. “Voor een nietigverklaring is dat niet relevant. Er zijn er vast wat die daar nieuwsgierig naar zijn. Die hebben dan de vrijheid om dat zelf te doen. Daar heb ik de tijd niet voor.”

Hoger beroep

Over zijn eigen bedrijfs- en fosfaatrechtensituatie wil Jagers niet te veel kwijt, anders dan dat hij een ‘gewoon intensief melkveebedrijf’ heeft en dat het fosfaatrechtenstelsel voor hem slecht heeft uitgepakt. Hij hoopt door de procedure alsnog meer fosfaatrechten toegewezen te krijgen.

De Raad van State doet volgende week uitspraak in het kort geding. LNV wil hiermee uitstel krijgen om opnieuw te besluiten over het verstrekken van de documenten, zoals de Rechtbank Overijssel heeft besloten. Ondertussen is ook hoger beroep aangetekend tegen die uitspraak. Een zittingsdatum voor het hoger beroep staat nog niet gepland en kan nog wel tot volgend jaar op zich laten wachten.

Reacties

  1. En hoe zat dat met grondgebondeheid?
    Wij hadden grond net te laat op naam en moesten 8% inleveren voor deze “gewoon” intensieve veehouder??

  2. En hoe zat dat met grondgebondenheid?
    Wij hadden grond net te laat op naam en moesten 8% inleveren voor deze “gewoon” intensieve veehouder??

  3. Boer heeft gelijk: invoering fosfaatrechten was een zooitje. Die zijn er gekomen door:
    1) de zuivelfabrieken ( liepen over)
    2) de rabobank ( boeren stonden onder water en fosfaatrechten brachten EV)
    3) de overheid ( die wil altijd boertje pesten en minder vee)
    4) lto- bestuurders hadden voorkennis
    Daarnaast waren volgens kenners de fosfaatrechten noodzakelijk om de derogatie te behouden: laat me niet lachen!!!

Beheer
WP Admin