Een RMO levert melk bij FrieslandCampina in Veghel. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Melkaanvoer juli 1,8% hoger dan vorig jaar

De melkaanvoer in Nederland bedraagt in juli 1,16 miljoen ton. Ten opzichte van een jaar eerder is dat 1,8% meer. Dat maakt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekend.

De seizoensmatige piek in de melkproductie verloopt dit jaar vlakker en daalt minder scherp dan in juli vorig jaar. Dat we aan het einde van de melkpiek zitten, blijkt wel uit de gemiddelde dagelijkse melkgift. Die komt in juli uit op 37.450 ton melk. In juni was dat nog bijna 1,9% meer. Gemiddeld tot en met juli blijft de melkproductie in Nederland nog 1% achter op die van vorig jaar.

Vetproductie blijft achter

De vetproductie is met 48.707 ton slechts 0,9% hoger dan vorig jaar juli. Het gemiddelde vetpercentage komt uit op 4,20%, terwijl deze vorig jaar nog uitkwam op 4,23%. Het hele jaar blijft de vetproductie al achter. Dit jaar ligt het gemiddelde vetpercentage tot en met juli op 4,40%. Vorig jaar was dat nog 4,46%.

Meer boter geproduceerd

De verwerking van Nederlandse melk tot boter is flink toegenomen met 9% in juni ten opzichte van een jaar eerder. De productie bleef in het begin van het jaar nog achter, maar herstelt al vanaf mei van dit jaar.

Ook van kaas komt in juni meer op de markt. De hoeveelheid geproduceerde kaas komt uit op bijna 81.000 ton, dat is 5% meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. Van de andere grote productgroep consumptiemelk daalt de productie tot 77.800 ton. Een jaar eerder was dat nog 3% meer. Zo’n 31.000 ton gecondenseerde melk wordt in juni geproduceerd, wat 2% meer is dan in 2021.

De hoeveelheid mageremelkpoeder bedraagt 10.500 ton, dat 23% meer is dan in dezelfde maand vorig jaar. Van dit product is in de eerste zes maanden bijna 9% meer geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief zuivelmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin