Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Meer schimmelgif in mais door ander klimaat

De mondiale temperatuurstijging leidt tot een toename van de schimmelgifstof aflatoxine B1 die regelmatig in mais wordt aangetroffen.

Dat blijkt uit een voorspellend onderzoek van onderzoeksinstituut RIKILT, tezamen met Italiaanse onderzoekers. Aflatoxine B1 (mycotoxine) wordt gevormd door een schimmel die in planten groeit, waaronder mais. De stof heeft de hoogste acute en chronische toxiciteit van alle mycotoxinen en kan via veevoer zorgen voor grote kwaliteitsproblemen met melk. Ook via andere wegen kan de voedselveiligheid in gevaar komen.

De mogelijke verhoging van de gehaltes aflatoxinen leidt tot grote bezorgdheid. Reden voor RIKILT om nader onderzoek te doen. De schimmelgroei op planten en aflatoxinevorming wordt in grote mate bepaald door weersomstandigheden en klimaat.

Voorspellingen voor de komende 100 jaar

De onderzoekers hebben op basis van verschillende temperatuurscenario’s voorspellingen gedaan over de verontreiniging van mais met aflatoxine in de komende 100 jaar. In de scenario’s werd rekening gehouden met een temperatuurstijging van 2 en 5 graden. De conclusie op basis van de modelaanpak luidt dat, vooral bij een temperatuurstijging van 2 graden, aflatoxine B1 in mais een probleem voor de voedselveiligheid gaat vormen in Europa. Bij het scenario met een temperatuurstijging van 5 graden, werden minder problemen verwacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Europese voedselautoriteit (EFSA). De resultaten helpen om beleid te bepalen. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen en dieren te veel aflatoxine innemen.

Beheer
WP Admin