Om besmettingen met omgevingskiemen uit biobedding te voorkomen adviseert GD steeds dunne laagjes aan te brengen zodat dit snel aan de lucht kan drogen. – Foto: Penn Communicatie RundveeNieuws

Mastitis door Klebsiella neemt toe

Ernstige mastitis als gevolg van een besmetting met de bacterie Klebsiella neemt toe. Dat stelt Royal GD. Volgens de diergezondheidsorganisatie wordt de bacterie in ruim 6% van de bacteriologisch positieve melkmonsters aangetoond.

Een besmetting met Klebsiella kan leiden tot een zeer ernstige mastitis. Vaak treden de eerste verschijnselen op nadat een nieuwe partij strooisel in gebruik is genomen. Klebsiella komt voor in de bodem en komt via gronddeeltjes in strooisel. Zaagsel kan de bacterie bevatten als er bijvoorbeeld schors in zit van bomen die over de grond zijn gesleept. Ook kan strooisel op het bedrijf besmet raken als het in contact komt met grond, bijvoorbeeld doordat je er met de trekker overheen rijdt, of wanneer het lang op het land ligt. Bij warm weer groeit de bacterie explosief, met name in strooisel dat niet goed droog is opgeslagen en in natte boxen. Via het strooisel in de ligboxen kan een besmetting bij de koe ontstaan.

Weinig gevoelig voor antibiotica

De besmette koeien krijgen hoge koorts, waterige melk en hevig gezwollen uiers. Vaak vreten de dieren niet en komen ze niet overeind. Een besmetting met Klebsiella is moeilijk te genezen. Dit komt doordat de bacterie maar weinig gevoelig is voor antibiotica. Omdat een besmette koe vaak drager blijft, kan ze dus ook steeds de bacterie verspreiden. In de aanpak van de besmetting zijn afvoer van besmet strooisel en besmette koeien de belangrijkste maatregelen.

Besmettingen met omgevingsbacteriën, waartoe ook Klebsiella behoort, zijn te verminderen door gebruik van barrièredips. Deze middelen geven een beschermvliesje op de speen en het slotgat en verhinderen dat ziektekiemen vanuit de omgeving tussen de melkbeurtendoor het slotgat binnendringen.

Beheer
WP Admin