LTO Nederland verzoekt de Kamer de stikstofaanpak en het transitiefonds voort te zetten. De organisatie pleit daarnaast voor duidelijke regelingen voor boeren om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen over hun toekomstige bedrijfsvoering. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

LTO Nederland dringt aan op voortzetting stikstofbeleid

Ga door met het stikstofbeleid. Die oproep doet LTO Nederland in de richting van Tweede Kamerleden die deze week een besluit nemen over de onderwerpen waarmee het demissionaire kabinet door mag, en waarmee niet. Het dierenwelzijnsbeleid en geurbeleid mogen van LTO wel over de verkiezingen heen getild worden.

De Tweede Kamer vergadert deze week over het controversieel verklaren van onderwerpen die politiek te gevoelig liggen om in de aanloop naar de verkiezingen te behandelen. Onderwerpen die niet kunnen wachten op uitvoering, waaronder Europese onderwerpen, worden niet-controversieel verklaard.

LTO Nederland roept de Kamer op om door te gaan met de aanpak van stikstof en het transitiefonds. Ook wil de boerenorganisatie dat de regelingen voor blijvende boeren worden uitgewerkt, zodat boeren een goede afweging kunnen maken tussen verplaatsen, innoveren, extensiveren of stoppen. “Het hele keuzepakket moet, zoals eerder door het kabinet beloofd, tegelijkertijd inzichtelijk zijn. Ook het oplossen van de PAS-melders en interimmers kan niet wachten. Gezien de toezeggingen van het kabinet en de wettelijke verplichting om dit uiterlijk 2025 te regelen, is het zaak om de daad bij het woord te voegen en deze situatie op te lossen”, vindt LTO.

Transitiefonds

Het instellen van het transitiefonds, de € 24,3 miljard bestemd voor de transitie van het platteland wil LTO ook graag doorzetten. De Tweede Kamer heeft hier al mee ingestemd, maar de Eerste Kamer moet dit nog behandelen. Recent werd duidelijk dat de provincies met hun provinciale gebiedsplannen een aanmerkelijk groter bedrag nodig hebben dan het beschikbare budget in het transitiefonds.

‘Ga door met stikstofaanpak’

Natuurmonumenten en Bouwend Nederland pleiten er samen met VNO-NCW en Natuur- en Milieu voor om het stikstofdossier in ieder geval niet stil te laten staan. Provincies hebben ook nadrukkelijk opgeroepen om het beleid niet controversieel te verklaren. Demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), en Rob Jetten (Klimaat) hebben al aangegeven door te willen met het beleid om te voorkomen dat de dossiers nog langer stil liggen en doelstellingen niet worden gehaald. Ook Piet Adema (Landbouw) wil voorkomen dat boeren nog langer in onzekerheid zitten.

Dierenwelzijn

Als het aan LTO ligt wordt besluitvorming over dierenwelzijn, zoals het Convenant Dierwaardige veehouderij, geurbeleid en de nieuwe landbouwvisie wel over gelaten aan het nieuwe kabinet. LTO vindt dat er op deze punten teveel politieke verdeeldheid is. “Om de benodigde stappen te kunnen zetten, zijn er belangrijke randvoorwaardes te regelen, zoals vergunningverlening, verdienvermogen en financiering. Het is met een demissionair kabinet zeer lastig om daarin te kunnen voorzien”, vindt LTO.

De landbouwcommissie van de Tweede Kamer spreekt woensdag over het controversieel verklaren van onderwerpen.

Reacties

Beheer
WP Admin