LTO en NAJK positief over contouren doelsturing
LTO Nederland en NAJK zijn positief over de richting die het kabinet kiest met de invoering van doelsturing. Wel zijn er zorgen over de haalbaarheid en het tijdspad.
LTO Nederland reageert positief op de wijze waarop landbouwminister Femke Wiersma het beleid wil omvormen van middelen- naar doelsturing. “Ook de lijnen waarlangs het kabinet tot emissiereductie wil komen, met een combinatie van generieke en gebiedsgerichte maatregelen én doelsturing per bedrijf, bieden een goede basis voor nadere uitwerking”, aldus LTO in een reactie op de brief van Wiersma.
NAJK mist duidelijk tijdspad
Jonge boerenorganisatie NAJK is eveneens positief. De organisatie is echter bezorgd over het moment van invoering, omdat een tijdspad ontbreekt. NAJK roept de minister op haast te maken. “Zolang je als ondernemer niet weet waaraan je moet voldoen, kun je hier ook niet in investeren, terwijl de deadlines voor stikstof, klimaat en waterkwaliteit snel dichterbij komen”, aldus NAJK.
Boeren krijgen meer verantwoordelijkheid
De jonge boeren zijn positief over het feit dat boeren verantwoordelijk worden voor de resultaten op bedrijfsniveau en niet voor de resultaten van de hele sector. “Ondernemers komen zelf aan de lat te staan voor het behalen van doelen, maar moeten daarvoor wel alle ruimte krijgen”, aldus Merel Straathof, portefeuillehouder Leefomgeving. NAJK is ook positief over het feit dat er wordt gewerkt aan een norm en niet aan een reductiedoelstelling ten opzichte van een peildatum. Hierdoor worden boeren die al maatregelen hebben genomen volgens NAJK niet onnodig gestraft. De organisatie is verder positief over de koppeling met bestaande rechtenstelsels, zodat er geen nieuwe systemen ontstaan.
Resultaten moeten meetellen in monitoring
NAJK benadrukt wel dat de resultaten die boeren boeken in de stoffenbalans moeten worden meegenomen in de nationale monitors NEMA voor stikstof en KEV voor Klimaat- en Energie. “Het kan niet zo zijn dat de prestaties van individuele ondernemers, die door goed management hun doelen behalen, niet worden doorvertaald naar landelijke monitoring. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de sector als geheel haar doelstelling niet haalt, met generieke maatregelen voor iedereen als gevolg”, vindt Straathof.
Agractie wil eerst andere aanpak
Boerenorganisatie Agractie is niet te spreken over de plannen voor doelsturing van Wiersma, zolang er niets wordt gedaan aan de wijze van natuurbescherming via kritische depositiewaarden (KDW’s). “De WUR benadrukte afgelopen week in de technische briefing in de Tweede Kamer nog maar eens hoe hoog de bedrijfsspecifieke emissiedoelen zouden moeten worden als je de huidige KDW’s zou willen vervangen”, aldus Agractie. De organisatie is voor beloonbare doelsturing, waarbij bedrijven met goed management en innovaties de uitstoot kunnen verlagen, maar daarvoor moet eerst het vergunningenstelsel vlot getrokken worden.
De Tweede Kamer werd vorige week bijgepraat over de mogelijkheden voor doelsturing. Dat leidde soms tot irritatie bij de Kamerleden, omdat concrete oplossingen uitbleven, terwijl de politiek aan zet is.