Wiersma schetst contouren ‘haalbare’ emissiedoelsturing
Landbouwminister Femke Wiersma komt met de eerste contouren van bedrijfsspecifieke emissiedoelsturing. Er wordt daarin toegewerkt naar een afrekenbare norm.
Landbouwminister Femke Wiersma neemt in de komende periode een besluit over eenheden waarmee op bedrijfsniveau wordt gestuurd op reductie van stikstof- en broeikasgasemissies. Bijvoorbeeld een klimaatdoel per fosfaatrecht. Ook gaat ze op basis van technisch en bedrijfseconomisch reductiepotentieel voor verschillende bedrijfstypen de hoogte van de emissiegetallen vaststellen. Daarnaast gaat Wiersma de hoogte van die getallen koppelen aan een jaartal. Inclusief een tijdlijn (overgangsperiode) en een eventueel afbouwpad. Er wordt daarbij toegewerkt naar een afrekenbare norm en dat vraagt om gewijzigde wet- en regelgeving. Dat schrijft Wiersma vrijdag 14 februari in een contourenbrief over bedrijfsspecifieke emissiedoelsturing aan de Tweede Kamer.
Minister Wiersma onderstreept in de brief het belang van haalbaarheid voor boeren als het om bedrijfsspecifieke doelsturing gaat. In eerste instantie gericht op melkvee-, varkens- en pluimveehouders. Ze benadrukt ook een duurzaam verdienmodel voor boeren. Tegelijkertijd noemt ze de emissiedoelsturing een ‘fundamentele systeemwijziging die grote complexe stappen vraagt’. Implementatie, borging of vastlegging van zo’n systeem kan in 2025 nog niet geregeld zijn.
Overstap duurt meerdere jaren
Wiersma kan nog niet precies aangeven hoe lang de overstap naar emissiedoelsturing wel zou gaan duren. Volgens haar is wel sprake van een meerjarig ontwikkeltraject voor betrouwbare data voor een goede borging van het systeem. De komende periode wordt verder gewerkt aan databeschikbaarheid, borging en handhaafbaarheid om een systeem met bedrijfsspecifieke emissienormen in de praktijk te laten werken. De komende maanden gaat Wiersma met sectorpartijen en andere overheden verder aan de slag, schrijft ze in de brief. Ook worden dit jaar alvast bedrijfsspecifieke emissiedoelen in de praktijk getoetst.
Eerder was al bekend dat het kabinet Schoof de omslag naar emissiedoelsturing wil maken. Zo kunnen boeren zelf bepalen hoe zij bijdragen aan stikstofemissiereductie en klimaatdoelen. Ofwel: van het huidige depositie- naar emissiebeleid. Boeren kunnen dan zelf op bedrijfsniveau sturen. Ze bepalen zelf hoe ze aan doelen willen voldoen en worden dan niet steeds met wisselende maatregelen geconfronteerd.