Foto: Canva / Markus Spiske RundveeNieuws

Lopende rekening melkveehouder daalt ruim € 17.000

De lopende rekening bij melkveehouders is in het tweede kwartaal 2020 met gemiddeld € 17.400 gedaald, meldt ABN Amro.

De rekening courant van de gemiddelde melkveehouder stond eind juni € 3.400 negatief, tegen € 14.000 positief een kwartaal eerder. Eind juni 2019 was de stand op de lopende rekening nog € 8.6 positief.

De verslechtering is gevolg van én minder inkomsten én meer uitgaven. Het iets grotere volume afgeleverde melk, +1%, kon de 7% daling van de melkprijs niet compenseren. Ook de kalver- en slachtveeprijzen daalden sterk. De uitgaven zijn in het tweede kwartaal altijd hoger dan in het eerste, voornamelijk door extra uitgaven voor loonwerk en mest.

Minder geleend voor investeringen

Veehouders gingen wisselend om met het aanbod vanuit de banken om de aflossingen, gemiddeld € 4.500 per maand, gedurende zes maanden uit te stellen wegens corona. De aflossingen van maart zijn veelal toch in april betaald, waardoor binnen de maanden grote verschillen in liquiditeit zijn ontstaan. Verder zijn in het tweede kwartaal minder leningen aangegaan voor investeringen dan in voorgaande kwartalen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin