Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

LNV onderzoekt elektronische oornummers

Het ministerie van landbouw gaat onderzoeken of elektronische oornummers ingevoerd kunnen worden voor landbouwhuisdieren. Minister Henk Staghouwer van landbouw heeft dit toegezegd na vragen van D66’er Tjeerd de Groot.

Voor schapen en geiten geldt al een verplichting voor elektronische oornummers, maar De Groot pleit er nu voor om dit ook bij runderen en varkens in te voeren. De politicus wil daarmee de fraudegevoeligheid van het huidige I&R-systeem verkleinen.

Daarnaast kan het systeem volgens hem bijdragen aan de traceerbaarheid van dieren in de voedselketen, zodat verwerkers en retailers ook meer verantwoordelijkheid nemen bij het verduurzamen van de keten en het verbeteren van het dierenwelzijn.

Andere landen al voorgegaan

“Als retailers en verwerkers marktconcepten in de wereld willen zetten, is een naadloze I&R noodzakelijk met elektronische informatie over de wijze waarop het dier is gehouden. Denemarken, Ierland en Oostenrijk zijn hier al toe overgegaan”, aldus De Groot. “Als je dan toch bezig bent, kan het bedrijfsleven in diezelfde stroom ook informatie meegeven over hoe die dieren het hebben gehad op de boerderij, wat er is gedaan aan klimaat en andere zaken. Dat is echt aan het bedrijfsleven”, vindt De Groot.

Staghouwer zegt toe te gaan kijken naar de mogelijkheden voor het invoeren van elektronische I&R.

Beheer
WP Admin