Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

Licht kalf door gebrek aan verzorging

Nu de prijzen van nuchtere kalveren slecht zijn, is er veel commentaar op de afnemers van de kalveren. Of dit terecht is, is nog maar de vraag.

Voor een goed, vitaal kalf is altijd wel afzet te vinden. Door marktwerking kan de prijs een paar tientjes schommelen, maar die is over het algemeen prima. In 2015 bracht een goed zwartbont stierkalf gemiddeld tot €103 per stuk op.

‘Machtige’ integraties beschuldigen

In een goed melkjaar hoor je niets als de prijs daalt tot €65 in het begin van het jaar, en ook niet als een kalf in de zomer €145 per stuk opbrengt. Nu de melkprijs slecht is en de sluitpost wel eens verschil kan maken, wordt er met de vinger naar de grote ‘machtige’ integraties gewezen. Dit terwijl de melkveehouderij bewust gegroeid is na het wegvallen van het melkquotum. Die groei die heeft als neveneffect meer kalveren. Is dat dan het probleem van de producent – in dit geval de melkveehouder – of van de afnemers – de integratie?

Lichte kalveren die niemand wil hebben

Dan nog het probleem met de lichte kalveren, die kalveren die bijna niemand op dit moment wil meenemen. In veel gevallen zijn het kalveren die gewoonweg te weinig melk hebben gekregen of onvoldoende zorg. In een aantal gevallen zijn de kalveren te jong om op transport te mogen. Deze kalveren zijn vaak niet sterk genoeg om mee te komen in de koppels op de kalverbedrijven, waardoor er daar meer druk komt te liggen, door ziekte of doordat kalveren extra verzorging nodig hebben.

Melkveehouder verantwoordelijk voor goede start kalf

Het is dan ook niet verwonderlijk dat kalverhouders deze kalveren liever niet meer willen hebben. Handelaren zien het ook niet meer zitten om te leuren met de kalveren en verkopen vaker nee. Het kalf wordt daardoor weer het probleem van de melkveehouder, die de verantwoordelijkheid heeft om het kalf een goede start te geven, of de keuze te maken of het kalf wel een toekomst heeft. In mijn ogen is dat geen verkeerde ontwikkeling.

Sterke kalveren uit buitenland halen

Dat integraties ervoor kiezen om een sterk en vitaal kalf uit het buitenland te halen, is een gevolg van het Nederlandse aanbod; iets waar Nederlandse melkveehouders zich over verbazen. Waar ik me over verbaas, is dat de schuld zo makkelijk bij een ander wordt gelegd. Een gezond kalf dat goed wordt verzorgd, groeit altijd. Een keer een voerbeurt extra met melk die goed op temperatuur is, moet niet zo’n enorme moeite zijn. Gezonde kalveren, gezonde prijzen, gezonde markt.

Beheer
WP Admin