<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

Lely boekt iets meer omzet

Lely heeft in 2015 een omzet geboekt van €619 miljoen, €2 miljoen meer dan een jaar eerder.

De producent van onder meer melkrobots en schudders spreekt van onzekere marktomstandigheden. Het bedrijf wil zich sterker op de melkveehouderij gaan richten en koppelt daarom de Turfcare-activiteiten los van Lely.

Instortende melkprijs

De melkprijs stortte mede door de afschaffing van het melkquotum in en schommelt wereldwijd steeds meer. Veehouders konden daarom minder gemakkelijk investeren. Lely wijst op regionale verschillen. In Europa was de afzet lastig, maar in Noord-Amerika wist Lely met de Astronaut A4 melkrobot een recordomzet te behalen.

Amerikaans succes

Het Amerikaanse succes is mede te danken aan een toename in Dairy XL-projecten bij veehouders met meer dan 500 koeien. Dairy XL is een speciaal concept van Lely gericht op bedrijven met 500 of meer koeien. Lely breidde ook uit naar Brazilië en Turkije.

Volgens CEO Alexander van der Lely gaat Lely meer op de klant toegesneden producten leveren, bijvoorbeeld door het bieden van meer opties bij de Astronaut-melkrobot. “Dit is een voorbeeld van hoe we veehouders willen ondersteunen bij het maken van keuzes, of dat nu gaat om de melkveehouderij, om het oogsten van ruwvoer of om energie”, aldus de topman.

Overproductie en El Niño

Lely verwacht dat overproductie van melk en weerfenomeen El Niño consequenties zullen hebben voor de melk- en voerprijzen in 2016. “Wij zijn in staat om onze klanten en distributeurs in moeilijke tijden begeleiding en ondersteuning te bieden met onze oplossingen, zoals bedrijfsmanagement, terwijl we onze toekomstige groei veilig stellen door een kostenbewuste en efficiënte bedrijfsvoering.”

De Turfcare-divisie van Lely levert producten die gebruikt worden voor het onderhoud van onder meer sportvelden en golfbanen. Lely heeft onder meer de exclusieve distributierechten voor machines van Toro in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. Toro maakt bijvoorbeeld maaimachines en machines die vuil kunnen wegblazen.

Beheer
WP Admin