Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in de Tweede Kamer. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenColumn

‘Lekken van onteigeningsplannen’

Eigenlijk wilde ik het niet hebben over de gelekte onteigeningsplannen van het demissionaire kabinet. Een dergelijke zin wordt echter meestal gevolgd door een ‘maar’. Zo ook hier.

Maar … het lekken van plannen kent in Nederland een duidelijk patroon. Sinds jaar en dag is het regeringsbeleid voor het komende jaar al weken bekend bij journalisten voordat onze volksvertegenwoordigers er op Prinsjesdag kennis van kunnen nemen. Iedere dure ceremonie kan – niet vanwege corona – dus zonder grote gevolgen worden afgeschaft.

Ook corona-persconferenties hebben nul en gener waarde omdat de maatregelen die op zondagen tijdens Catshuis-beraden worden bekokstooft, nog diezelfde middag op straat liggen.

“Tot mijn spijt zijn de plannen over onteigening van boeren gelekt”, zei demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD.

Of ze spijt had van de impact van deze plannen en het onvoorstelbare leed voor vele boerengezinnen of van het lekken ervan, werd mij via het artikel niet duidelijk. Feit blijft dat het demissionaire kabinet de plannen heeft opgesteld én heeft laten lekken.

Spijt faken

Ik ben vast en zeker niet de enige die ervan overtuigd is dat het lekken een doelbewuste functie heeft. Wanneer we op zondagmiddag horen dat onze vrijheid wordt ingeperkt via de invoering van een QR-samenleving, is de rest van de zondag voor velen wellicht verpest door dit nieuws. Na een nachtje slapen, breekt daarna de maandag-werkdag weer aan en tegen de tijd dat Mark en Hugo op dinsdagavond de contouren van onze vrijheidsbeperking uitgebreid en met gefakete spijt duiden, is de piek van onze emoties al afgevlakt.

Psychologische fases

Het heeft er alle schijn van dat de leiders van ons land handig gebruik maken van deze fases die in de psychologie veelvuldig zijn onderzocht. Na ontkenning, boosheid, (poging tot) onderhandelen en depressie, volgt de fase dat mensen bij het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis uiteindelijk bijna altijd aanvaarden en accepteren. Dit inzicht uit de psychologie verklaart wat mij betreft de strategie van het lekken van informatie door het Nederlandse kabinet.

Nederlanders lijken het lekken van plannen te aanvaarden en accepteren en gaan over tot de orde van de dag

We worden onteigend en van onze vrijheid beroofd. In vele andere landen, culturen en in vroegere tijden zou dit leiden tot een algehele volksopstand. Nederlanders lijken echter te aanvaarden en accepteren en gaan over tot de orde van de dag.

Reacties

 1. Nog meer psychologie:
  – Hoe krijg je macht? Zaai angst, zoek een zondebok en het volk loopt achter jou aan, de redder.
  – Zet bij onderhandelen bewust te hoog in (bijvoorbeeld NB vergunning intrekken ipv onteigenen)
  – Heb je de media in de zak, dan heb je het volk in de zak en dus de macht. (NPO, NOS, Nieuwsuur, Radar, prov. omroepen: allemaal van de staat).
  – Maak misbruik van het feit dat mensen zich conformeren: de psychologische term voor kuddedier gedrag. Zorg dat je 1 schaap over dam hebt bij de meningsvorming, de rest volgt wel. Is de groepsnorm eenmaal gevormd, dan durft niemand daarna nog tegen te spreken, ook al is voor iedereen duidelijk dat het niet klopt. Bijvoorbeeld stikstofoxiden en ammoniak onder dezelfde noemer stikstof plaatsen.
  – Maak je tegenstander ongeloofwaardig door ze in diskrediet te brengen. Boeren zijn milieucriminelen en dierenmishandelaren en dus bij voorbaat ongeloofwaardig.
  – Maak gebruik van autoriteit: zie het Milgram experiment. Laat een paar zogenaamde experts aan het woord en mensen slikken alles voor zoete koek. Als mensen namelijk iets niet snappen, zijn ze geneigd anderen te geloven die er zogenaamd verstand van hebben. Maar als mensen niet snappen wat ze van de geleerden moeten geloven, wat heeft hun mening dan eigenlijk voor nut? Niets zou je denken, maar eigenlijk alles, want heb je het volk in de zak, dan heb je de macht.

 2. Rutte heeft de nederlanders geleerd hoe te liegen en hoe een kort geheugen te faken. Als je dus ´s zondags slecht nieuws krijgt, ben je die ‘s woensdags weer vergeten. Handig.
  Dat rutte en schouten alleenstaand zijn is steeds beter te begrijpen.

Beheer
WP Admin