PluimveeNieuws

Leghennenhouders lijden forse verliezen

Den Haag – Ondanks een net toereikend saldo in september lijden leghennenhouders de eerste negen maanden flinke verliezen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut LEI.

Het maandelijkse saldo van leghennenhouders verdubbelde bijna naar bijna €19.700 tussen juli en september. Dat bedrag is net voldoende voor een positief inkomen. Het gemiddelde saldo kwam tot en met september uit op ruim €13.600 per maand. Dat is veel te weinig om een positief inkomen te halen. De situatie was vorig jaar nog droeviger. Het saldo kwam in de eerste negen maanden van dat jaar gemiddeld uit op bijna €11.800 per maand.

Leghennenhouders kregen tot en met september maar in drie maanden een positief inkomen. Dat was het geval in februari, maart en september. In de overige maanden was het inkomen negatief.

De opbrengsten van eieren stegen tussen januari en september weliswaar met bijna €3.700 naar ruim €83.600 per maand. Bovendien daalden de voerkosten in die periode met ruim €3.300 naar bijna €44.500. De hogere opbrengsten en lagere voerkosten resulteerden tot en met september nog niet in een gemiddeld positief inkomen. Daarvoor moeten de eierprijzen verder stijgen en/of de voerkosten flink dalen.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin