Brits onderzoek: kweekvlees kan ook boeren profijt opleveren
Kweekvlees is niet alleen een bedreiging voor boeren, maar kan hen wel degelijk ook profijt opleveren. “In plaats van er naar kijken als ‘alles of niets’ kan het ook ‘win-win’ zijn”, zeggen onderzoekers van de Britse Royal Agricultural University.
Onderzoekers van Royal Agricultural University (RAU) vroegen een groot aantal Britse boeren en andere betrokkenen hun mening over de opkomst van kweekvlees en de gevolgen die die heeft voor het agrarische bedrijf. “Het is al mogelijk om dierlijke cellen in het lab te kweken en eenvoudige vormen van kweekvlees te maken, zoals gehakt of nuggets. De uitdaging waar deze opkomende industrie nu voor staat, is de productie op te schalen en de kosten terug te dringen en tegelijkertijd toezichthouders en het publiek te overtuigen dat de nieuwe technologie veilig is”, staat in de inleiding.
Afval koolzaadolie gebruiken
Bij die uitdaging kunnen boeren een positieve rol spelen, denkt RAU. Dat kan in dit stadium met name door bijproducten van de boerderij te gebruiken bij de productie van kweekvlees. Gedacht kan worden aan afval van het maken van koolzaadolie, dat nu nog als veevoer wordt gebruikt. Dat afval is rijk aan aminozuur dat het duurste en tegelijk minst duurzame ingrediënt voor kweekvlees vormt. Andere mogelijke bronnen zijn hoef- en hoornenmeel dat beschikbaar komt in slachthuizen of runderbloed uit dezelfde bron. Die bijproducten gebruiken in plaats van synthetisch aminozuur vermindert de milieuvoetafdruk van kweekvlees door minder energie, water en grond te gebruiken en drukt tegelijkertijd de productiekosten ervan.
Professor Tom MacMillan, die het onderzoek leidde: “Onze Britse National Food Strategy streeft naar 30% reductie van de vleesconsumptie in tien jaar en stelt dat betere en goedkopere alternatieve eiwitten kunnen helpen. Hoewel de vraag is of kweekvlees in dat plaatje past, hebben we vastgesteld dat het geen ramp hoeft te zijn voor de boeren. Sommigen zien er best kansen in, van het leveren van ruwe grondstoffen tot zelfs produceren op hun eigen boerderijen. Bruggen bouwen naar en met boeren is zeker in het belang van de kweekvleesbedrijven, zoals sommigen beginnen te ontdekken. De deur open houden kan ook een goed idee zijn voor die boeren zelf.”
Meer samen praten over kweekvlees
Guy Poppy, directeur van UKRI Food Champion dat het onderzoek betaalde: “Hoewel we het wel eens zijn dat we onze voedingssysteem moeten transformeren om gezondere mensen en een gezondere planeet te bewerkstelligen, is er veel onenigheid over de manier waarop we dat het beste kunnen bereiken. De rol van de veehouderij voor vlees in plaats van de race voor alternatieve eiwitten, zoals kweekvlees, is een van de meest omstreden onderwerpen. Door er meer samen over te praten, kunnen we de landbouw zien als een oplossing voor de klimaatverandering in plaats van als grote veroorzaker van de emissies en die klimaatverandering.”