Jong grasland legt meer koolstof vast dan oud grasland, maar de koolstof vastlegging gaat ook bij oud grasland nog altijd door. - Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

Koolstofvastlegging onder grasland continu proces

Oud grasland bevat meeste koolstof in bovengrond en blijft koolstof vastleggen.

Oud grasland bevat meer koolstof in de bovenste 10 centimeter dan jong grasland. Daarbij blijkt oud grasland ook in staat nog altijd koolstof te kunnen blijven vastleggen. Zelfs na 30 jaar is er nog geen koolstofverzadiging vastgesteld. Jong grasland bevat weliswaar minder koolstof in de toplaag, maar legt in die periode wel meer koolstof vast dan oud grasland. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onder meer Wageningen Universiteit en Louis Bolk Instituut op grasland op zeeklei op tien verschillende bedrijven.

Voorraad koolstof

In het onderzoek is oud grasland gedefinieerd als zijn 20 jaar of ouder. Bij jong grasland is de laatste vernieuwing 5 tot 15 jaar geleden. Het oude grasland kent een gemiddelde voorraad koolstof van 62 Mg (megagram; 1 Mg = 1.000 kilo) per ha in de bovenste 10 centimeter. Bij jong grasland is de gemiddelde voorraad koolstof 51 Mg per ha. De vastlegging van koolstof in jong grasland blijkt 3 Mg per ha per jaar, terwijl oud grasland nog altijd 1,6 Mg vastlegt per ha. In het onderzoek blijken álle percelen, vier jaar na de eerste bemonstering, koolstof te hebben vastgelegd.

Door de betere bodemstructuur kunnen oude graslanden water sneller afvoeren en zijn zo beter bestand tegen overvloedige regen. Wat betreft bewortelingsdiepte en wortelmassa zijn er geen verschillen vastgesteld.

Ook oud grasland legt koolstof vast

Uit het onderzoek blijkt ook dat oud grasland nog steeds in staat is om extra koolstof vast te leggen in de bodem. Het verzadigingspunt blijkt na 30 jaar zelfs nog niet te zijn bereikt. Meer onderzoek is nodig om te bepalen bij welke leeftijd van het grasland de koolstof opname stopt.

Conclusie is dat permanent grasland een rol kan spelen in de koolstofvastlegging en daarmee kan bijdragen in het verminderen van de klimaatverandering.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

 1. Ik weet niet wat voor soort massa psychose het ook al weer is waarin mensen in masse hun energie bundelen om een probleem op te lossen wat niet bestaat! Voor een ieder die 30 seconden over heeft in hun drukke leven, zoek even deze grafiek op! “CO2 temperature graph over millions of years”. click daarna op images. Zowel CO2 als temperatuur zijn op dit moment op bijna het laagste punt van de afgelopen 600 miljoen jaar en er is bovendien geen correlatie tussen CO2 en temperatuur. Alle planten ademen op dit moment door een strootje. Tuinders lossen dit op door het CO2 gehalte in hun kassen op te krikken naar iets van 1500 ppm. CO2 is veel te belangrijk voor het leven op aarde om het vast te leggen. Volgens gepensioneerde wetenschappers en wetenschappers die niet hoeven te vrezen voor hun baan zou de aarde een veel betere plek zijn als er 600 ppm aan CO2 in de lucht zou zitten.

 2. De tcb technische commissie bodembeweging , u weet wel die commissie die advies moet geven aan de minister over verlenging uitrijverbod in de herfst.
  Die heeft een rapport op de site staan , waarin vermeld staat dat er koolstof word vastgelegd indien de bemesting op pijl blijft . Anders word er juist lachgas gevormd welke veel gevaarlijker is als broeikas gas.
  Door alle maatregelen op mest gebied gaat de evenwicht bemesting juist achter uit , alleen staat dit nergens vermeld.

 3. Jammer dat grasland jonger dan vijf jaar niet meegenomen is in het onderzoek
  Wanneer je ziet dat grasland ouder dan 5 jaar meer vast legt dan hel oud,zeg maar bejaard grasland, dan is het logisch dat grasland jonger dan 5 jaar nog meer vast legt
  Waarom is daar geen onderzoek naar gedaan?
  Natuurlijk, dat levert een niet gewenste uitkomst op!

Beheer
WP Admin