Partner
De vreetsnelheid aan het voerhek en het liggedrag hebben grote invloed op de werking van de koeienpens. - Foto: Lallemand RundveePartner

Koeienpens kan nog efficiënter draaien

Een optimaal werkende koeienpens is de basis voor gezonde koeien die maximaal melk produceren. Veehouders en voerfabrikanten hebben mogelijkheden om die pens efficiënter te laten werken. Die worden lang niet allemaal benut waardoor kilo’s melk blijven liggen.

Er is in de melkveehouderij al veel bekend over de werking van de pens van koeien. Toch kunnen kennis, nieuwe inzichten en bewustwording op veel bedrijven zorgen voor gezonde koeien met een hogere productie. Dat is de overtuiging van Nico Vreeburg, technical support manager ruminants bij Lallemand Animal Nutrition. “Iedereen weet hoe belangrijk voeding en voermanagement zijn. Niet alleen om het niveau van de productie te verhogen, maar ook om pensverzuring te voorkomen.”

Minder bekend is dat bijvoorbeeld de vreetsnelheid aan het voerhek en het liggedrag grote invloed hebben op de werking van de pens. Zo leiden grote voerporties met weinig structuur tot minder speekselproductie. Daardoor kunnen zure penssappen niet neutraliseren. Volgens Vreeburg worden ook de mogelijkheden op het gebied van voersamenstelling niet volledig benut. Kortom, veehouders hebben veel knoppen om aan te draaien om de pens in optima forma te laten draaien.

Koeienpens in de hoofdrol

Om veehouders, adviseurs en dierenartsen hierover bij te praten organiseert Lallemand op 10 november een symposium met de koeienpens in de hoofdrol. Trevor de Vries, een vooraanstaand gedragsonderzoeker, vertelt meer over de invloed van het vreetgedrag op de pensgezondheid en hoe veehouders dat kunnen verbeteren. Bertjan Westerlaan, dierenarts en huisvestingsspecialist bij Vetvice, gaat in op de praktische inrichting van de stal en de invloed van managementmaatregelen. Vreeburg licht de werking van de pens toe en de positieve invloed die levende gisten daarop hebben.

Zonder stijging van voerkosten toch meer melk uit het voer halen. Daar gaan we veel praktische adviezen voor geven

Het is voor alle veehouders interessant maar vooral voor bedrijven met een bovengemiddeld managementniveau. “Dat is een groep die veel dingen goed doet, maar altijd op zoek is naar wat nog beter kan. Om zonder stijging van voerkosten toch meer melk uit het voer te halen. Daar gaan we veel praktische adviezen voor geven.”

Dit jaar extra druk op de koeienpens

Aandacht voor de werking van de koeienpens is altijd belangrijk maar dit jaar zeer actueel. Door de lange warme periode hebben meer koeien last van de gevolgen van hittestress. Dat zet de pens onder druk. De voeropname daalt en koeien voelen zich minder fit. Het risico op pensverzuring neemt toe en een lagere melkproductie en -gehalten zijn direct merkbaar. Bovendien zijn de zeer droge maiskuilen van dit jaar nadelig voor onder ander de NDF-verteerbaarheid.

Verder hebben de voorjaarskuilen een hoog suikergehalte met meer op pensverzuring. “Juist in zulke jaren wordt het verschil gemaakt”, zegt Vreeburg. De algemene verwachting is dat extremere jaren meer regel dan uitzondering gaan worden, met dus meer druk op de gezondheid en vertering.

Vreeburg ziet dat voerinhoudelijk er vaak meer mogelijk is dan nu gebeurt. “In het buitenland worden levende gisten vaak standaard in het rantsoen voor hoogproductieve koeien opgenomen. In perioden met stress gaat de dosering omhoog. We zien uit de cijfers dat de melkproductie daardoor stabieler op een hoger niveau blijft.” In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld in voermengsels tegen hittestress of als extra ondersteuning nodig is zoals in de transitieperiode.

Klik hier voor meer informatie over de studiemiddag die Lallemand Animal Nutrition in samenwerking met Boerderij op 10 november 2022 organiseert.