RundveeAchtergrond

Koeien weg na halvering melkprijs

Veel Australische boeren investeerden op de verwachte melkprijs van 25 cent, een prijs ver boven de kostprijs. Nu de prijs 13 cent is, komen velen in grote problemen en ruimen de koeien op.

Hier in Australië worden in juli, aan het begin van het financiële jaar, de melkprijzen vastgesteld voor de volgende 12 maanden. Die melkprijs start normaal gesproken hoog, gaat omlaag in het voorjaar (de tijd van het jaar dat de meeste melk geproduceerd wordt in Australie) en gaat dan langzaam weer omhoog gedurende het jaar.Voor 2008-’09 werd een prijs van gemiddeld AUS $0,50 per kilo afgegeven, omgerekend €0,25 per kilo.

Velen onder ons gingen aan de slag met deze prijzen en werkten uit wat ze konden investeren en welke contracten ze konden vastleggen. Nu waren de openingsprijzen erg goed en het zag er goed uit voor de rest van het jaar, dus reden te meer om te werken aan het renoveren van het bedrijf: kilveren, koepaden verbeteren, afrasteringen vervangen, de melkstal een opknapbeurt geven en loonsverhogingen voor het melkend personeel. Optimisme ten top. Er werden grote stappen voorwaarts gezet.

Droog voorjaar nog geen probleem

Toen sloeg het droge voorjaar toe. Veel boeren konden niet genoeg ruwvoer oogsten van hun eigen land. Ze moesten contracten aangaan om toch genoeg hooi en silage te hebben om de winter door te komen. Maar geen nood, de melkprijzen zijn goed, dus dat kon wel uit.

Melkprijs halveerde

Terwijl iedereen wist dat de voorraden melkpoeder maar bleven groeien, bleef het stil aan de kant van de grote afnemers als Murray Goulburn en Fonterra. Van hen kwam geen enkel signaal dat de verkoop stagneerde of dat de voorraad almaar groeide. Maar opeens, net voor kerst, kwam het signaal dat de prijs moest worden bijgesteld. Niet vreemd, het kon ook niet anders. Maar het is wel voor de eerste keer ooit dat de melkprijs bijgesteld is halverwege het financiële jaar.

De prijs halveerde zowat. We gingen van AUS $0,50 naar $0,27 (€0,13) per kilo. Veel melkveehouders hadden al leningen afgesloten voor de investeringen die ze al eerder in het seizoen deden en kwamen in moeilijkheden. Veel boeren besloten daarop om dit jaar toch maar geen herfstkalvers te melken, want dat kan niet uit. Daarom zijn veel koeien geslacht. Veel vaarzen worden verkocht aan afnemers in China, Saudi- Arabië en in Latijns Amerika. Op veel bedrijven is het melkpersoneel tijdelijk op straat gezet.
Op het bedrijf waar ik bedrijfsleider ben valt het nog wel mee met de schade, maar waren ook aanpassingen nodig. Daar ga ik in de volgende blog op in.

Beheer
WP Admin