Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Koeien koelen op basis van lichaamstemperatuur

Koeien die een koelregime krijgen, afgestemd op hun actuele lichaamstemperatuur hebben een hogere productie dan koeien die onder een standaard koelingsregime functioneren.

Dat blijkt uit onderzoek van Agricultural Research Organisation in Israël.

Nieuwe technologie maakt het mogelijk om real-time de lichaamstemperatuur van koeien te meten. In een proefopstelling zijn 30 koeien verdeeld in 2 groepen van 15. De controle groep werd 5 keer op vaste tijden gekoeld via vernevelen van water. De proefgroep werd steeds gekoeld op de momenten waarop de lichaamstemperatuur, gemeten met de sensor SmaXtec, een bepaalde waarde oversteeg.

In liters melk werd er tussen de 2 groepen geen verschil gevonden, maar de koeien in de lichaamstemperatuur gestuurde groep hadden wel 0,22% hoger vetgehalte in de melk en 0,09% meer eiwit.

Beheer
WP Admin