Partner
Op het bedrijf van Mts. Versteeg in Bornerbroek is technologie de sleutel tot efficiënt werken en betere prestaties. - Foto's: Nedap RundveePartner

Koe Locatiebepaling bespaart tijd en ergernis

Bert Versteeg uit Bornerbroek was de eerste melkveehouder in Nederland die in november 2014 Nedap Koe Locatiebepaling in gebruik nam. Samen met zijn vrouw Anja en hun zoon Robert runt hij een bedrijf met 140 melkkoeien en 70 stuks jongvee in Bornerbroek. “Het snel en gemakkelijk vinden van koeien bespaart veel tijd en ergernis”, zegt hij. “Twee tikken op mijn telefoon en ik zie precies waar de koe staat.”

Snel klaar met insemineren

Na het avondmelken zit Versteeg op kantoor achter de pc en klikt op de koeien die door de tochtdetectie van het Nedap CowControl systeem zijn opgemerkt. Daarna bereidt hij de rietjes voor. “Ik zorg zelf voor de inseminatie, en dankzij Koe Locatiebepaling hoef ik niet langer tussen meer dan honderd koeien heen en weer te lopen om de volgende te vinden waar ik naar op zoek ben. Ik zie precies waar ze is.”

Twee tikken op m’n telefoon en ik zie precies waar de koe staat

De stal van Versteeg is uitgerust met gele bakens aan het dak en de koeien hebben SmartTags om. Met de plattegrond van de stal op zijn smartphone vindt Versteeg eenvoudig de koeien die hij wil insemineren, naar de droge groep wil verplaatsen, of de koeien die door de veearts op dracht gescand moeten worden. “We doen dit om de vier tot zes weken, vaak ’s avonds na het melken”, zegt hij. “Zo verspillen we geen tijd meer aan het zoeken naar koeien.”

Lees verder onder foto

Met behulp van de gele bakens aan het plafond van de stal en de SmartTags om de koeien weet Bert Versteeg exact waar elke koe staat.
Met behulp van de gele bakens aan het plafond van de stal en de SmartTags om de koeien weet Bert Versteeg exact waar elke koe staat.

Gedragsmonitoring

Versteeg vindt ook gemakkelijk de koeien die extra aandacht nodig hebben. De SmartTags registreren het sta- en liggedrag, de voeropname en het herkauwgedrag van de koeien. “Onlangs kregen we steeds een waarschuwing vanuit CowControl, dat een koe in het oude gedeelte van de stal niet genoeg lag, dus hebben we haar verplaatst naar het nieuwe, comfortabelere gedeelte,” zegt Versteeg. Hij pakt de tablet op, die binnen handbereik op de keukentafel ligt. Met een paar tikken op het scherm roept hij gemakkelijk het ligpatroon van koe 1160 op. “Kijk. Nu zie je dat ze weer genoeg ligt.”

Preventieve werking

Versteeg merkt dat hij steeds meer gebruik maakt van Nedap Gezondheidsmonitoring. Hij loopt regelmatig tussen de koeien met zijn smartphone, terwijl hij routinematig koeien met een notificatie controleert. “Ik controleer altijd koeien met meerdere gezondheidswaarschuwingen, zoals wanneer ze te weinig eten, staan of liggen”, zegt Versteeg. “Als ze minder gaan eten, is er iets aan de hand.”

“Het maakt je bewust van dingen nog vóórdat je een probleem hebt”, zegt Anja Versteeg. Nedap gezondheidsmonitoring helpt de veehouders de zaken beter in de gaten te houden, en zij voelen dat dit hen gemoedsrust geeft.

Nauwkeurige en veilige tochtdetectie

Tochtdetectie is uiteraard ook geïntegreerd in het monitoringssysteem. “Voor tochtdetectie vertrouw ik volledig op het systeem”, zegt Versteeg. “Het is 95 procent nauwkeurig en we missen bijna geen enkele tochtige koe meer.” Wanneer de vaarzen 12 maanden oud zijn, krijgen ze een SmartTag om. Zodra ze voor de derde keer tochtig zijn, insemineert Versteeg de vaarzen. Ze kalven af op 23,5 maanden, met een gemiddelde van 1,4 inseminaties. “Dat zijn respectabele cijfers”, zegt Versteeg. “Bovendien is dit veel veiliger omdat we niet langer onze eigen stier tussen de vaarzen hoeven te hebben.”

Lees verder onder foto

Koe Locatiebepaling levert Versteeg dagelijks zo’n 45 minuten pure tijdswinst op. In combinatie met tochtdetectie en gezondheidsmonitoring nemen ook de (re)productieresultaten meetbaar toe.
Koe Locatiebepaling levert Versteeg dagelijks zo’n 45 minuten pure tijdswinst op. In combinatie met tochtdetectie en gezondheidsmonitoring nemen ook de (re)productieresultaten meetbaar toe.

Tijd is geld

De combinatie van Nedap CowControl™ met tochtdetectie, gezondheidsmonitoring en koe locatiebepaling maakt het werk eenvoudiger en het bespaart tijd. En naarmate het aantal koeien in het bedrijf toeneemt, wordt tijdwinst steeds belangrijker. “We zijn bezig met een uitbreiding van de stal en onze kudde, zodat we nog meer van de voordelen profiteren”, zegt Versteeg. “En het mooie is… ik heb altijd een hekel gehad aan computers, maar dit is super eenvoudig te gebruiken. Twee klikken en je hebt de koe op het scherm. Snel en gemakkelijk.” De mobiele applicaties met duidelijke knoppen zijn ook onmisbaar geworden. “Je hebt extra monitoring zonder dat je er zelf bij hoeft te zijn. Beter kan het toch niet?”

Beheer
WP Admin