Partner
- RundveePartner

Heeft u de toekomst al in het vizier?

Relevante data direct in beeld als u de koeien inspecteert. Klinkt futuristisch? Of dichterbij dan u denkt? Lees wat nu al mogelijk is.

Terwijl u ‘s morgens uw rondje door de stal maakt, vallen een paar koeien direct op. Kijkend door een speciale bril heeft u direct in het vizier welke koeien vandaag geïnsemineerd moeten worden en welke koeien op basis van hun vreet-, herkauw- of inactieve gedrag een gezondheidscheck nodig hebben. Alle relevante gegevens van die koeien heeft u direct, letterlijk in beeld. Klinkt als toekomstmuziek? Dan is de toekomst dichter bij dan u denkt.

De eerste mobiele telefoon in 1973 had het formaat van een baksteen, woog 1 kg, kostte zo’n € 6.500,- en was alles behalve praktisch in het gebruik. Sinds de jaren ’90 is het gsm-gebruik sterk gestegen toen consumenten de voordelen ervaarden en de mobiele telefoon handzamer, praktischer én betaalbaar werd.

Augmented Reality: de realiteit aangevuld met extra info

“Deze ontwikkeling verwacht ik ook met Augmented Reality”, voorspelt Roxie Muller, innovatiemanager bij Nedap Livestock Management. Augmented Reality (aangevulde realiteit of AR) is een live zicht op de werkelijkheid, waaraan elementen worden toegevoegd door een apparaat.

Ik verwacht dat Augmented Reality straks net zo vanzelfsprekend is, als de smartphone nu is

Deze toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving. Nedap past AR toe in de melkveehouderij, door de data uit CowControl te combineren met Koe Positiebepaling en virtueel te projecteren boven de betreffende koe. De melkveehouder ziet de gegevens van die koe door de Hololens, een speciale bril van Microsoft. Naast deze tools is extra hard- of software niet nodig.

Lees verder onder de foto

Nedap past AR toe in de melkveehouderij, door de data uit CowControl te combineren met Koe Positiebepaling en virtueel te projecteren boven de betreffende koe. De melkveehouder ziet de data met behulp van de Hololens-bril. - Foto: Nedap

Nedap past AR toe in de melkveehouderij, door de data uit CowControl te combineren met Koe Positiebepaling en virtueel te projecteren boven de betreffende koe. De melkveehouder ziet de data met behulp van de Hololens-bril. – Foto: Nedap

“We ontwikkelen deze technologie om de veehouder direct relevante gegevens te bieden op het moment dat hij ze nodig heeft”, legt Muller uit. “De melkveehouder hoeft dus niet met een briefje door de stal of terug naar het computerscherm te lopen. Hij heeft zijn handen vrij en kan op basis van het beeld in de stal en de aanvullende gegevens van de koe, betere beslissingen nemen en direct handelen. Zo dient technologie als middel om toegevoegde waarde te leveren voor de gebruiker en is het veel meer dan een hippe gadget”, is Muller van mening.

Van testen naar toepassing in de praktijk

Op dit moment test Nedap de technologie in combinatie met de Hololens bij verschillende melkveehouderijen in Nederland. “Het is leuk om te zien hoe zelfs boeren die weinig affiniteit hebben met techniek, de bril al heel intuïtief gebruiken. We hoeven er nauwelijks iets bij uit te leggen, het wijst zich bijna als vanzelf”, glimlacht Muller tevreden.

Niet de techniek, maar het inzicht voor de gebruiker staat centraal

“Boven de koeien die op de attentielijst staan, zweeft een icoontje. Als u dichterbij komt, kunt u dat icoontje in de lucht aantikken en krijgt u meer info in beeld. Met een spraakcommando of een druk op een virtuele knop voert u extra informatie in en stuurt u dit terug naar de computer. Bijvoorbeeld dat een koe behandeld moet worden of dat u haar geïnsemineerd heeft. Dat scheelt dus administratie achteraf. De meeste boeren vinden de bril in het begin wat onwennig, maar hebben de bediening al snel onder de knie. En als de Hololens in de toekomst het formaat van een normale bril heeft, gaat dat nog vlotter.”

Nedap voert de feedback van de testbedrijven door in de software en verwacht dat AR op korte termijn beschikbaar komt voor de huidige en toekomstige gebruikers van CowControl.

Lees verder onder de video

Mogelijkheden in de toekomst

“Met AR laten we twee werelden samenvloeien: de echte wereld op het boerenerf en de wereld van data. Op dit moment betreft dat de data uit Nedap CowControl en Koe Positiebepaling. Dus alle gegevens over tochtigheid, gezondheid (vreet-, herkauw- en inactieve tijd) en vruchtbaarheid van de koe, geprojecteerd boven haar locatie in de stal. Maar integratie van data uit andere systemen behoort ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld data uit het managementsysteem en de melkrobot. Integraties die vanuit de boer geredeneerd heel wenselijk en handig zijn. Dan ziet de veehouder bijvoorbeeld door de bril welke koeien nog niet bij de melkrobot zijn geweest. Niet de techniek, maar het inzicht voor de gebruiker staat centraal”, onderstreept de innovatiemanager.

“Ik verwacht dat de Hololens en soortgelijke apparaten dezelfde ontwikkeling doormaken als de smartphone: kleiner, lichter, energiezuiniger. We blijven onze producten innoveren om mensen productiever, succesvoller en betekenisvoller te laten zijn in hun professionele leven.”

Meer weten over Nedap Augmented Reality?

Met deze innovatieve technologie heeft Nedap diverse awards gewonnen, waaronder de prestigieuze EuroTier Innovation Award en de Innovation of the year 2019 award. Wilt u meer info over Augmented Reality, Nedap CowControl, Koe Positiebepaling of andere oplossingen van Nedap? Of wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de melkveehouderij? Kijk dan op www.nedap-livestockmanagement.com en meld u aan voor de nieuwsbrief. Kijk hier voor een overzicht van distributiepartners zoals je melkmachinefabrikant of fokkerijorganisatie.

Beheer
WP Admin