RundveeNieuws

Kennismaking met kruiden via ‘1001HA kruidenrijk’ valt goed

Er is regionaal nog budget voor bestellen kruidenmengsel met fikse korting.

Driekwart van de veehouders die deelnemen aan de crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk grasland gaat verder met kruiden nadat zij eenmalig hebben geëxperimenteerd met kruidenrijk grasland. Zij merken dat ze met minder input (kunstmest) dezelfde productie behouden, terwijl de bodem gezonder wordt met meer biodiversiteit. Dat meldt Hanneke Ormondt van Urgenda. Deze organisatie startte samen met LTO in het najaar van 2020 met 1001ha kruidenrijk.

Melkveehouders krijgen, mits daar budget voor is, fikse korting op de aanschaf van maximaal 3 hectare kruidenrijk grasmengsel en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Inmiddels doen 6 zaadleveranciers mee en is er keuze uit 12 mengsels. Er is inmiddels voor 2500 hectare verkocht aan 812 verschillende boeren.

Veel bijval

De crowdfundingscampagne startte dankzij een voorschot van Urgenda en ondersteuning vanuit ASN bank, en vond al snel bijval bij enkele bedrijven (Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation) en vele burgers. Maar inmiddels hebben ook 9 provincies, een enkele gemeente en het ministerie LNV meegedaan. Dit najaar is er nog budget in Brabant, Gelderland, Drenthe, Zuid-Holland, Zeeland en in gemeente Hof van Twente. Als veehouders zaaizaad willen bestellen met korting kan dat via desite van 1001ha kruidenrijk.

Beheer
WP Admin