VarkensNieuws

Kans op Europese vroegslachtregeling klein

Brussel – De kans dat er een vroeg slachtregeling komt voor de varkenssector is vrij klein.

Dat zegt Frans van Dongen, die Brussel de belangen voor de Nederlandse vleessector behartigt. Het idee voor een Europees gesubsidieerde vroegslachtregeling waarbij de varkens op een lager gewicht worden aangeboden aan de slachterij, komt uit België en krijgt ook sympathie van de Nederlandse LTO.

Volgens Van Dongen is een waterdichte regeling zeer moeilijk te maken, omdat er binnen de EU zeer veel diversiteit is in slachtgewichten. Het is dan zeer moeilijk om voor al die categorieën een regeling te treffen. Wat ook vaak wordt vergeten volgens Van Dongen is dat zo’n vroegslachtregeling in eerste instantie juist meer vlees oplevert, omdat dieren vervroegd worden aangeboden. Bovendien heeft de EU in andere sectoren (groente, fruit en zuivel) slechte ervaringen opgedaan met regelingen voor die sectoren om de boycotgevolgen te verzachten. De regelingen bleken fraudegevoelig en moesten worden ingetrokken. De EU wil dat niet nog eens meemaken.

Het besef dat de Europese varkenssector op alle fronten de wind tegen heeft dringt volgens de lobbyist wel door. Het is uniek dat Denemarken nu om een opslagregeling heeft gevraagd. Dat idee krijgt steun van België, Frankrijk, een aantal Oost-Europese landen en de Baltische Staten. Het komt volgende week bij de landbouwraad aan de orde.

Inmiddels is ook duidelijk dat de Verenigde Staten en Canada nog steeds wel bepaalde vetrijke varkensvleesproducten naar Rusland exporteren. Rusland wil deze producten niet van de EU afnemen in verband met de Afrikaanse varkenspest in Europa. Van Dongen noemt het schrijnend dat de VS en Canada geen standpunt innemen voor de WTO in het geschil dat over de Afrikaanse varkenspest met Rusland.

Vanuit de Europese vleesindustrie wordt er nog steeds gelobbyd om voor bepaalde producten de Russische grens weer open te krijgen. De EU zou dan pragmatisch moeten zijn en toe moeten staan dat er wordt afgestapt van het Europese certificaat, zodat individuele lidstaten weer afspraken kunnen maken.

Beheer
WP Admin