VanDrie breidt nu de capaciteit in Frankrijk en Italië uit om de impact van de productieafbouw door stoppende Nederlandse boeren te beperken. – Foto: ANP RundveeNieuws

VanDrie en Klaremelk kopen kalverbedrijven op

De kalverintegraties Klaremelk en VanDrie Group kopen zelf landbouwbedrijven op met het doel de bedrijfscontinuïteit en de duurzaamheid in de sector te garanderen.

Het gaat om minder dan 20 bedrijven waarmee gesprekken worden of zijn gevoerd. Een woordvoerder van VanDrie zegt dat de aankoop van bedrijven past binnen het sectorplan van de kalverhouderij om te verduurzamen. Daarbij is het passend om bedrijven die al investeringen hebben gedaan en up-to-date zijn, in productie te houden. Het aantal vleeskalverbedrijven dat op deze manier in handen komt van de slachterijen is zeer beperkt ten opzichte van het grote aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld voor de opkoopregelingen, aldus een woordvoerder van VanDrie.

De bedrijven bevestigen berichten van Omroep Gelderland over de opkoop van bedrijven. Klaremelk noch VanDrie wil zeggen om hoeveel bedrijven het gaat. Slachterij VanDrie geeft aan dat het wil voorkomen dat nieuwe efficiënte bedrijven verdwijnen doordat ze deelnemen aan de nationale opkoopregelingen.

Klaremelk en VanDrie hebben een bedrijfsbelang bij de kalverhouderijen. Door de kalverbedrijven zelf op te kopen, bieden ze de betrokken boeren de mogelijkheid het bedrijf voort te zetten.

‘Huidige opkoopregeling is kapitaalvernietiging’

In en rond de Veluwe, waar veel kalverbedrijven actief zijn, is veel belangstelling voor de nationale opkoopregelingen. Als nieuwe moderne efficiënte bedrijven verdwijnen, zou dat mogelijk tot een beperking van de productiecapaciteit leiden. De bedrijven voeren dat zelf niet aan als een reden voor hun inzet. Zij vinden dat de huidige opkoopregeling kapitaalvernietiging is, omdat de regeling vooral aantrekkelijk is voor moderne bedrijven met relatief nieuwe stallen en installaties.

Een woordvoerder van VanDrie zegt dat het bedrijf al veel langer kalverbedrijven overneemt en in bezit heeft. “Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Het is ook niet onze bedoeling de krimp te voorkomen. Wij willen stallen waarin geïnvesteerd is behouden met enthousiaste ondernemers.”

Dat bedrijven als VanDrie zelf de opkoop van bedrijven overwegen om de productie in stand te houden, zingt al anderhalf jaar rond in de markt. Nog voor de details rond de uitkoopregelingen bekend werden, was in de kalverhouderij sprake van plannen van de kalverslachterijen om zelf tot overname van bedrijven over te gaan. Die plannen werden destijds niet bevestigd.

Opengestelde beëindigingsregelingen

In Gelderland komen meer dan 500 kalverbedrijven in aanmerking voor een opkoopregeling. Daarnaast zijn er ook regelingen om veehouderijlocaties met piekbelasting te verduurzamen. Bedrijven met een hoge piekbelasting, meer dan 2.500 mol per hectare per jaar, komen in aanmerking voor de Lbv-plus-regeling. Vleeskalverbedrijven met een lagere piekbelasting kunnen gebruikmaken van de beëindigingsregeling voor kleinere sectoren.

De beëindigingsregeling voor kleinere sectoren gaat maandag open en staat open tot 20 december. De landelijke beëindigingsregeling voor veehouderijlocaties met een piekbelasting, Lbv-plus, staat nog open tot 20 december. De beëindigingsregeling voor overige locaties (Lbv) stond open tussen juli en december vorig jaar.