Stikstofminister Christianne van der Wal op werkbezoek bij vleeskalverhouder Jaap Kok. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Kalverhouder: is er toekomst in de Gelderse Vallei?

Is er nog toekomst voor de intensieve veehouderij in de Gelderse Vallei? Boeren hebben er een hard hoofd in en ook stikstofminister Christianne van der Wal heeft niet veel goed nieuws: “Er zal hier veel moeten veranderen, maar dat hier niet meer geboerd kan worden is te zwart-wit gesteld.”

Minister Christianne van der Wal is maandag op het vleeskalverbedrijf van Jaap Kok in Lunteren. De planning was om samen met landbouwminister Piet Adema naar de Gelderse Vallei te gaan om het over toekomst voor de landbouw te hebben, maar hij was verhinderd. Tot grote spijt van Wim Brouwer, voorzitter LTO Noord in de Gelderse Vallei, die Adema graag de kalverhouderij wilde laten zien.

‘Lek in kringloop’

Aanleiding van het bezoek was voor Brouwer, die zelf ook kalverhouder is, een uitspraak van de minister tegenover boeren dat de kalverhouderij ‘een lek in de kringloop’ zou zijn. Pertinent niet waar, vindt Brouwer. Hij nodigde de minister uit op z’n bedrijf, maar net deze week staat zijn bedrijf leeg, in afwachting van een nieuwe lichting kalveren.

Brouwer gaf het stokje over aan zijn collega Kok die de dames en heren op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit graag wil uitleggen wat de rol van de kalverhouderij in de landbouwkringloop is. Dat kalveren gevoerd worden met restproducten, veehouders vaak zonne-energie opwekken op het dak en nadenken over het verbeteren van het welzijn van de kalveren.

Grote opgave

Nu ging het gesprek, met minister Van der Wal, vooral over stikstof en het gebrek aan perspectief. De stikstofminister zegt ‘het eerlijke verhaal’ te willen vertellen en heeft in een keukentafelgesprek met de boeren. Waaronder ook een aantal bestuurders van LTO Noord nog maar eens benadrukt dat 40% van de stikstofuitstoot uit de regio Gelderse Vallei komt en dus de opgave in dit gebied het grootst is.

En dat stemt niet echt positief, constateren kalverhouder Jaap Kok en zoon Peter. “Er is gewoonweg geen ruimte voor innovatie en dat nekt een sector als de kalverhouderij. De minister heeft het wel over extensiveren en agrarisch natuurbeheer, maar dat is geen optie. Verplaatsen of stoppen, dat is het enige wat kan, maar ik wil hier door,” vertelt Peter.

Doorboeren

Het bedrijf is namelijk al eens verplaatst, vertelt vader Jaap. “We kwamen uit Uddel, daar zaten we in een gebied dat was bedoeld voor extensivering.” In 2011 is de bouw van de huidige stal in Lunteren begonnen, Jaap is in 2012 verhuisd en houdt nu 1280 kalveren voor Van Drie. Zoon Peter (42) boert nu in de buurt, maar is van plan om volgend jaar het stokje op de locatie van vader over te nemen. Ondanks de negatieve geluiden, die hij nu ook weer bevestigd hoort in het gesprek met de minister op het vleeskalverbedrijf, wil hij door met boeren. “Ik vind het veel te mooi, en ook mijn zoon, nu 17, wil later door. Ik gun het hem om het op eenzelfde manier te doen zoals mijn vader en ik nu. Dat hij op een eigen locatie voor zichzelf kan beginnen, zodat hij op z’n eigen manier verder kan en kan ontdekken of en hoe hij wil boeren.”

Duidelijkheid

Daarvoor willen boeren graag duidelijkheid, dat weet en snapt stikstofminister Van der Wal. “Die gaan we stap voor stap geven. We zijn deze begonnen met de richtinggevende doelen voor stikstof en later deze maand volgen de doelen voor klimaat en water.” Regionaal voorzitter Wim Brouwer vind dit echt nog te weinig. Hij is op zoek naar perspectief. Dat is het pakkie-an van de afwezige minister Adema.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Er zit een wezenlijk verschil tussen import van kalveren en voedingsmiddelen, die kalveren worden hier enkel geïmporteerd om hier vetgemest te worden en vervolgens als kalfsvlees weer geëxporteerd te worden met alle risico’s op insleep van ziektes of is men daar de MKZ al vergeten. De vleeskalverenhouderij heeft niets met boeren te maken dit is pure industrie welke plaats dient te vinden op een industrieterrein ver van de bewoonde wereld af

    1. Beste Kees, In dit geval allemaal: deze kalverhouder krijgt al zn dieren van Nederlandse melkveehouders. Groet, Lydia van Rooijen

    2. maar hoeveel is er van wat jij eet of gebruikt van nederlandse bodem? We kunnen de mond vol hebben van het feit dat we alleen nederlandse kalveren mogen gebruiken in de kalverhouderij, maar dan verwachten wij ook dat de consument alleen Nederlandse goederen gebruikt en nuttigt…anders blijft het hypocriet. Ondertussen zijn er veel landen waar geen nederlandse kalveren meer vandaan komen voor de kalverhouderij.
      Denk eerst na voordat je een beschuldigde vinger wijst.

Beheer
WP Admin