RundveeNieuws

Kalk belangrijker dan fosfaat en stikstof

Vredepeel – Het nadelig effect op gewassen van een te laag kaligehalte is groter dan bij een fosfaat- of stikstoftekort. De aanvoer van minder drijfmest met bovendien lagere kaligehaltes maakt bijbemesting met kali steeds noodzakelijker.

De meeste gewassen zijn gevoelig voor een kaliumtekort, vooral mais en gras vragen volop kalk. Zo heeft een hectare akker na de teelt van mais behoefte aan circa 300 kilogram kali. “In de praktijk is kalk een onderbelicht element, terwijl het juist een beperktere factor is dan stikstof of fosfaat. Bij een matige beschikbaarheid van kalium is de groei beperkt, groei na een kaliumtekort wordt in de regel niet meer ingehaald”, verklaart Frank Jeurissen van Agrifirm Feed tijdens de graslanddagen op proefboerderij Vredepeel. Kaliumgebrek uit zich hoofdzakelijk in afgestorven bladranden. De keuze van kalkgift in de vorm van kalk of gips is afhankelijk van de pH-waarde van de grond. Bij een pH van 7 of meer lost kalk slecht op. Dan is het advies om kalk in de vorm van gips (CaSo4) aan te voeren. Deze lost wel goed op en heeft bovendien een positief effect op de structuur.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin