Foto: Bert Jansen RundveeFoto

Kalfsvlees verkopen en nieuw bouwen voor 660 dieren

Joris van der Doelen wil nieuw bouwen en met een innovatief systeem 70% ammoniak reduceren. Daarnaast verkoopt hij als Kalfskoning zelf kalfsvlees.

Joris van der Doelen (33) heeft samen met zijn vrouw Veronique (32) in Vinkel (N-Br.) een vleeskalverbedrijf met 1.400 blankvleeskalveren en 6,5 hectare land. Daarnaast verkoopt hij onder de noemer Kalfskoning kalfsvlees binnen een bijzonder concept. Hiervoor werkt hij samen met het lokale restaurant Den Driehoek. Het idee hiervoor ontstond aan het begin van de corona-crisis. - Foto's: Bert Jansen

De 1.400 blankvleeskalveren staan in vier wat oudere, maar up-to-date stallen. Er ligt een vergunning voor 1.984 kalveren en van der Doelen maakte 2,5 jaar geleden plannen voor de bouw van een nieuwe stal voor 660 dieren. Een ambitieus plan, want de kalverhouder wil 70% ammoniak reduceren én proefstalstatus.

Voor de investering vroeg van der Doelen een subsidie brongerichte verduurzaming aan voor een ondiepe mestput met schuine wanden met daarboven een rubber welzijnsvloer van €150 per m2 (niet hier op de foto). Het idee is een soort V-vorm waarbij urine in een goot in het midden terecht komt en apart wordt opgeslagen. De dikke fractie gaat vervolgens de stal uit.

Een mestschuif schuift de dikke fractie naar een container. Van daaruit zal de mest naar een biovergister gaan. Dit moet van der Doelen hopelijk financieel voordeel opleveren, want nu moet hij jaarlijks nog €2.000 kuub mest à €16 per kuub afzetten bij transporteurs en Stichting Mestverwerking Gelderland.

Het systeem van de ondiepe put met schuine wanden komt uit de varkenshouderij en van der Doelen zag het op een proefbedrijf in Someren (N-Br.). Hij wil er graag mee pionieren in zijn eigen sector. De verwachting is dat het systeem 70% ammoniakreductie geeft. Dat is nodig en het systeem kan dan de bio-luchtwasser vervangen. Probleem is wel dat het systeem zo nieuw is dat er nog geen RAV-code voor is. Van der Doelen wil de stal graag in 2022 bouwen, maar moet dan officiële cijfers kunnen overleggen. Dat kan nu niet, terwijl de subsidie voor het systeem wel een keer afloopt.

In de vier bestaande stallen stapte van der Doelen over van natuurlijk op mechanisch ventileren. Zo kan hij de luchtinlaat beter sturen. In de nieuwe stal wil hij aan de zijkant een soort ‘voorportaal’ bouwen; een centrale gang. Daar wil de kalverhouder ingaande lucht voorbehandelen en een paar graden opwarmen voor die echt de stal ingaat.

Van der Doelen investeerde de laatste jaren met SDE-subsidie ook sterk in zonne-energie. De stallen liggen vol met zonnepanelen, 1.700 stuks in totaal. De kalverhouder wekt zo jaarlijks 498.000 kWh op. Daarmee kan hij het eigen bedrijf, maar ook bijna het hele dorp Vinkel van stroom voorzien.

Voor van der Doelen is de factor arbeid van groot belang. Hij wil het bedrijf in zijn eentje kunnen rondzetten en indien nodig vlot kunnen overdragen. Om die reden koos hij voor automatisch voeren; arbeidsverlichting én vaste werkwijzes. Zowel de melk- als de ruwvoerverstrekking is geautomatiseerd. Alle stallen zijn er op aangepast.

Van der Doelen vult de strobunker aan met gehakseld stro.

Vervolgens snijdt de kalverhouder de zak open. De kalveren krijgen een rantsoen van melk, gehakseld stro, een ruwvoermix en onbeperkt water.

Het voeren is per hok – gemiddeld staan hier tien dieren – instelbaar in brokgift en stropercentage. Van der Doelen stuurt op gewichten en opname van kalveren. Daarbij moet de balans tussen melk- en ruwvoeropname precies kloppen. Daar is de kalverhouder scherp op.

De laatste ronde noteerde van der Doelen een gemiddelde daggroei van 1.010 gram en een afmestgewicht van 245,2 kg. De kleur was daarbij 5,5. De uitval bedroeg 3,4% en de dierdagdosering 20,53. Dat laatste cijfer lag wat hoger doordat er in de koppel meer longproblemen op latere leeftijd waren. Gemiddeld ligt de dierdagdosering altijd tussen de 15 en 17.

Van der Doelen controleert de kalveren. Hij werkt volgens het all in-/all outprincipe en wil niet doorlopend kleine arbeidspieken. Hij heeft liever één grote werkpiek waarbij hij personeel inhuurt. Met all in/all out is de ziektedruk bovendien lager, stelt hij.

Van der Doelen verkoopt zelf kalfsvlees via de website www.kalfskoning.nl. Hij laat de dieren hiervoor slachten bij zijn afnemer Pali. Hij begon er begin 2020 mee toen de kalverhouderij door corona in zwaar weer zat. De extra tak geef financieel niet zoveel rendement, maar de kalverhouder vindt het heel leuk om te doen en krijgt veel positieve reacties. Een goed imago vindt hij veel waard en hij ziet het als winst als mensen doorkrijgen wat het directe resultaat is van wat hij op zijn bedrijf doet.

Van der Doelen werkt voor de verkoop samen met lokaal restaurant den Driehoek dat in 2020 ook veel last had van de coronacrisis. Het kalfsvlees wordt samen met lokale producten en een recept van een chef-kok in vaste vleespakketten via de eigen website verkocht. Gemiddeld gaat dit wekelijks om 8 tot 10 pakketten van €20 per stuk. Al zijn er ook pieken. Rond Sinterklaas verkocht van der Doelen wel 30 pakketten.

De kalverhouder heeft thuis ook vriezers met kalfsvlees staan. Mensen die één keer een pakket besteld hebben, komen vaak terug om losse onderdelen als kalfsoester of een burgerpakket te kopen. Gemiddeld draait Van der Doelen een weekomzet van zo’n €300. Daar moeten alle kosten nog vanaf. Een vetpot is het dus niet.

Naast het woonhuis van Van der Doelen wordt een ruimte verbouwd tot boerderijwinkel voor de verkoop van verschillende streekproducten als zuivel en asperges. Het is een nieuwe verbredingsstap na verkoop van kalfsvlees.

Reacties

    1. Reactie is bedoeld op mensen die hem aanspreken op de relatief kleine hoeveelheid grond.

    1. Prima armer zoveel dieren houden op zo weinig grond .
      maar de vraag is wel als het vast loopt met het stikstof probleem .
      Moet dan de ondernemer die zelf het probleem heeft gecreëerd het ook maar oplossen .
      Of wordt de buurman ( de sector) verantwoordelijk gehouden .

Beheer
WP Admin