De kazen van De Fryske liggen onder meer in de schappen bij Plus en Albert Heijn. - Foto: De Fryske RundveeNieuws

Kaasbedrijf De Fryske nu een coöperatie

Kaasbedrijf De Fryske is sinds kort een coöperatie. Zowel consumenten als melkveehouders kunnen binnenkort mede-eigenaar worden.

Oprichter Catharinus Wierda geeft aan dat hij kansen ziet voor verdere verduurzaming van de melkveehouderij. Dat kan volgens hem alleen als De Fryske verder groeit. Daarom gaat de Friese onderneming ook kapitaal ophalen door middel van sharefunding. De Fryske gaat dus aandelen verkopen.

De aandelen zijn nu al te reserveren en vanaf 11 juni 2023 te koop via het groene investeringsplatform Broccoli. Het doel is om in totaal een bedrag van € 750.000 op te halen. De Fryske wil 90% van het geld inzetten voor een grotere voorraad kaas. De overige 10% gaat naar sales en marketing. Het totaal op te halen bedrag staat gelijk aan 75.000 certificaten en is goed voor 16% van De Fryske. Investeren kan vanaf € 500.

Lees verder onder de film

Oprichting kaasbedrijf De Fryske

Kaasbedrijf De Fryske is gestart in 2017. De productie groeide van 50.000 naar 300.000 kilo en de kazen liggen onder meer in de schappen bij Plus en Albert Heijn. De melk is afkomstig van vier Friese melkveehouders die leveren aan Farmel. Ook deze melkveehouders worden mede-eigenaar van de nieuwe coöperatie, al blijft de melkstroom zoals nu via Farmel lopen. Melkveehouders die leveren voor De Fryske ontvangen een premie van 7 cent per kilo melk bovenop de Farmel-melkprijs.

Wierda verwacht dat binnenkort meer melk nodig is. Er is een korte wachtlijst, maar geïnteresseerde melkveehouders in Friesland kunnen zich alvast bij hem melden. De leveranciers moeten wel aan verschillende eisen voldoen, natuur- en weidebeheer staat voorop. Zo mogen de melkveehouders alleen gras telen en geen mais. Verder is ploegen taboe en moeten ze na een korte overgangsperiode 20% van hun grond inzetten voor weidevogels. Er mag wel voer in Europa worden aangekocht. De stallen moeten voldoen aan de eisen voor 1 ster Beter Leven-keurmerk.

Verduurzaming is nodig

Wierda noemt het huidige zuivelsysteem waanzinnig. Het is volgens hem een veel te groot wereldwijd systeem dat alleen maar draait om meer produceren tegen lagere kosten. De échte prijs wordt volgens Wierda niet betaald door mensen, maar door de natuur.

Hij hoopt de grote zuivelondernemingen aan te zetten tot nadenken. Te vaak ziet hij dat zuivelondernemingen met duurzame producten alleen maar willen inspelen op de marktvraag. Volgens Wierda kiezen ze niet op basis van een eigen intrinsieke motivatie voor verduurzaming. Verduurzaming is volgens hem nodig om melkveehouders een goede toekomst te bieden. “Een goede toekomst, dat is toch de reden waarom de eerste coöperaties werden opgericht?”

Reacties

Beheer
WP Admin