Foto: Ronald Hissink RundveeFoto

Jongste kalveren bij elkaar in nieuwe stal (2)

Erik Smale bouwt een ‘nieuwe’ kalverstal en gebruikt veel tweedehands materiaal. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 2: de sleufsilowanden worden geplaatst.

Hier wordt het eerste deel van de buitenrand met behulp van een kraan op z n plek gezet. Net als bij de spanten is ook dit materiaal niet hagelnieuw. Smale koos voor oude sleufsilowanden. Dit wordt overigens geen buitenmuur. De wand steekt niet ver boven de grond uit en is vooral bedoeld om het beton op te sluiten . Er komt straks een aarden wal tegenaan.

Foto: Ronald Hissink

Erik Smale (31) heeft in Joppe (Gld.) in maatschap met zijn ouders Jan (62) en Gerri (62) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 120 hectare land (in gebruik). Hij laat een kalverstal bouwen met een ruim strohok en 16 eenlingboxen. Er is capaciteit voor 34 dieren tot 6 maanden oud. Nu staan de jongste kalveren nog verspreid over het erf. Geen ideale situatie. - Foto's: Ronald Hissink en Erik Smale

De afgelopen weken is weer het nodige gebeurd. Medio november is het circuit van het rondpompsysteem van de jongveestal uitgebreid naar de nieuwe kalverstal. Smale doet dit in eigen beheer.

De 2 grijze, geïsoleerde tyleen leidingen die hier langs de put van de kalverstal lopen, zijn bedoeld voor drinkwater. Eentje ervan is voor de waterbakken buiten. De rode mantelbuis is er voor krachtstroom en gewone stroom. Ook loopt er een internetkabel doorheen.

Smale heeft voor de zekerheid beton rond de beregeningsbuizen op koppelstukken en in bochten gestort. Dit om risico s op lekkage zoveel mogelijk tegen te gaan.

Een paar dagen later zijn de betonnen roosters boven de mestkelder geplaatst. Dat ging relatief vlot. Met drie mensen was de klus in amper 3 uur geklaard. De ochtend erna gebeurde hetzelfde met de poeren.

Begin december ging het werk verder. Het rechtergedeelte wordt straks de voergang. Het voerhek hangt dan aan de paal vooraan. Aan de linkerkant komt een afscheidingshek voor de grote groepshokken.

Aan de lage kant van de kalverstal komen straks 16 eenlingboxen te staan. De mestafvoer van dat kalvergedeelte komt via deze buis in de put uit. In totaal kan er in de kelder 40 kuub mest opgeslagen worden. In januari wordt hier beton gestort. Dat betekent dat het achterste deel waar de oude wanden nu wat uit elkaar staan er over een maand weer netjes uitziet.

Hier is die buis van de andere kant te zien. In totaal lopen 4 mestafvoerbuizen van de eenlingboxen naar de mestput. Linksboven is ook al de eerste (groene) waterbak te zien.

De palen aan de zijkanten van de mestput/roostervloer zijn precies gesteld en worden door houten balken ondersteund. Die balken worden pas na het beton storten weggehaald. Tussen de betonnen poeren (links) en de mestput is ruimte voor 3 strohokken. Links van de poeren komen de kalveriglo s te staan.

Ook de zijkant is nu klaar. In totaal zijn er 14 oude sleufsilowanden gebruikt. De wand rechts wordt dus geen buitenmuur. Sterker: deze kant van de stal blijft open. De situatie straks van links naar rechts: mestput, strohokken, kalveriglo s. Volgend jaar volgt het volgende deel: beton storten.

De spanten liggen inmiddels klaar in het grasland. Opvallend is dat Smale koos voor tweedehands spanten. Die zijn van een buurman. Hier liggen de spanten los. Ze moeten nog met bouten in elkaar gezet worden.

Dat gebeurt hier. Ook het in elkaar zetten van de spanten ging vrij snel. Met behulp van een verreiker was de klus voor twee man in een middag te doen.

De stalbouw gaat verder. Op 20 december werden met een kraan sleuven gegraven rond de mestput. Voor de goede richting was er een touw langs gespannen. Een persoon hier net niet in beeld - hield met een laser de diepte in de gaten.

De mestput is aan de voor- en achterkant 1 meter langer dan de stal. Dat is hier duidelijk te zien. Op deze manier kan Smale straks vlot de mest er uitpompen.

Beheer
WP Admin