AkkerbouwOpinie

Innovatie in onze maisteelt (1)

Na veel wikken en wegen willen we onze maisteelt in 2011 echt gaan innoveren. Ten eerste passen we het zaaien en bemesten aan.

Ligt het aan het Hongaarse maiszaad? Ik vrees soms van wel. Maar slechts weinig zaaimachines, hoe nieuw en welk merk dan ook, zaaien op de millimeter punctueel. Ik weet maar al te goed van mijn tijd in België dat nauwkeurig zaaien het begin is van alles.
Toen deze winter de koper van onze afgedankte Claas Ranger mijn Gaspardo zag staan, deed hij een bod die ik niet kon weerstaan. Als occasion aangekocht, heeft hij mij in vijf jaar tijd welgeteld €1.500 gekost. Een mooi voorbeeld dat een goede occasion enkele jaren gebruiken en dan verkopen, beter is dan nieuwe, grootse investeringen. Zelfs met subsidieondersteuning haal je zulke lage kosten niet.
Na even zoeken op het net is uiteindelijk bij een Case-dealer in de Belgische Kempen een vervanger gevonden in de vorm van een Kongskilde Preci-Sem. Dat is een type waarmee ik vroeger in België onze loonwerker jaren puntueel heb zien zaaien. Deze machine heeft geen zaaischijven. Maar doordat onze grond er steeds losjes bijligt, lijkt mij dit niet een obstakel. We ijveren enkel precisie na.

Meststoffen in de rijen

Sinds jaar en dag strooiden we hier kunstmest op de mais als hij zo’n 15 centimeter lang is. Dit liet toe de dosis bij te stellen naargelang de behoefte. Het enige nadeel is dat je die blitz-start mist door een achterstand van enkele dagen in de begingroei. De Kongskilde heeft een goede rijenbemester. Door de dure meststoffen zullen we dit jaar door zelf te mengen in combinatie met de rijenbemesting de kostprijs halveren ten opzichte van vorig jaar. Daarmee verdienen we in één klap de aankoopprijs van deze precisiezaaier terug.

Aanvang maiszaaien verschuift

Vorig jaar zaaiden we de eerste mais op 10 april . Het had weinig effect, want er was nauwelijks verschil tussen deze vroeg gezaaide en de mais die ik rond 25 april in opgewarmde grond zaaide. Dit jaar hebben we op 12 april voorzichtig de eerste hectares opengetrokken. Met het oog op de ’s avonds voorspelde regen zijn we er maar vlug mee gestopt . De grond was die ochtend nog maar net bekwaam.Door die bodemomstandigheden wachten de meeste boeren nog mee het zaaien van mais in de week van 12-17 april.
Uiteindelijk hebben we het zaaien op 18 april aangevat. De bodemvochtigheid is hier nog vrij hoog. Dat is een fel contrast met België, waar in het weekend van 10 april alles onder het zand zat door de droogte. De omgekeerde wereld, want normaal hebben we dat hier.

Beheer
WP Admin