Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Importcijfers kalveren uit EU-landen

Het aantal geïmporteerde Ierse kalveren stijgt tot en met de derde week van mei met bijna 9% tot 91.236 kalveren. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het importseizoen start dit jaar net als vorig jaar in de tweede week van februari.

In de opvolgende vijf weken kwamen in totaal ruim 31.000 kalveren Nederland binnen. Dit aantal lag 33% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De voorsprong wordt in de loop van het importseizoen prijsgegeven. De import van Duitse kalveren zakt dit jaar met 4% tot 193.572 dieren. Deze achterstand werd vooral in januari opgelopen. Vanaf dit jaar mogen nuchtere kalveren pas worden vervoerd als ze minimaal een maand oud zijn.

Meer Ierse kalveren

Dat scheelde ten opzichte van vorig jaar in januari de helft aan kalveren vanuit Duitsland. Landen als Estland, Slowakije en Tsjechië verliezen flink terrein bij de verkoop van kalveren aan Nederland. De aantallen geïmporteerde dieren vanuit die landen was al klein, maar vallen nu tegen het totaalaantal bijna volledig weg. De totaalimport ligt zo’n 3% lager dan in 2002.

Ierland heeft dit jaar meer kalveren dan vorig jaar. Volgens het Ierse ministerie van Landbouw worden dit jaar tot en met de eerste week van mei ruim 304.000 kalveren geëxporteerd. Dat is met 78% de grootste groep van het uit Ierland uitgevoerde rundvee. Het ministerie meldt ook dat Nederland tot nu toe de belangrijkste afzetmarkt is met bijna 46% marktaandeel.

Spanje en Italië op afstand van Nederland

Spanje (23%) en Italië (10%) volgen ons land op een afstand. De uitvoer naar Polen stijgt het hardst. Dit jaar zijn 16.180 dieren naar Polen vervoerd. Dat is een stijging van bijna 500%. Dat het vervoer van kalveren niet altijd vlekkeloos verloopt, ondervond Ierland ook dit jaar. Door slecht weer begin dit jaar konden de schepen niet de overtocht naar het Europese vasteland maken. In maart was in Frankrijk een belangrijk opvangcentrum een week gesloten. Hier waren misstanden gefilmd.

Reacties

Beheer
WP Admin