De Ierse boerenbonden IFA en ICMSA eisen een hogere melkprijs. – Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Ierse boerenbonden eisen hogere melkprijs

De twee grote Ierse boerenbonden, de Irish Farmers Association IFA en de Irish Creamery Milk Suppliers Association ICMSA, eisen beide een hogere melkprijs om een eind te maken aan de nog altijd voortdurende daling van de nationale melkproductie.

“De melkvolumes blijven achter bij het niveau van 2023, wat betekent dat melkveehouders minder verkopen. In combinatie met de hogere productiekosten door het erg moeilijke voorjaar, dienen de melkveehouders betaald te worden voor hun product. Wij denken ook dat de markt een prijsverhoging aan kan,” aldus voorzitter Stephen Arthur van de sectie melkveehouderij bij de Irish Farmers Association.

Zijn collega Noel Murphy bij de ICSMA wijst ook naar de aantrekkende zuivelmarkten. “De markt rechtvaardigt een prijsverhoging en de melkproducenten hebben een sterk signaal nodig van hun verwerker dat ze de druk om een sterke prijsverhoging te leveren begrijpen. Boeren hebben een sterke boost voor hun kasstroom nodig om te overleven in wat tot nu toe een uiterst moeilijk jaar blijkt te zijn.” Murphy noemt daarbij een basisprijs van 45 cent per liter als doel. “Dat zou het vertrouwen in de melkveehouderij weer herstellen.”

Daling melkproductie gaat onverminderd door

De daling van de melkproductie in Ierland gaat nog altijd onverminderd door. In april werd weer 8% minder melk afgeleverd dan in dezelfde maand vorig jaar, na dalingen met 5,9% in maart en 13,3% in februari. Over de eerste vier maanden van dit jaar is de Ierse melkproductie nu 186 miljoen liter of 7,8% lager dan in dezelfde periode in 2023 en 206 miljoen liter of 8,7% minder dan in de maanden januari tot en met april 2022.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin