Partner
Foto: Elanco PluimveePartner

HTSi toont onvermoede problemen bij Meerkip

De systematische aanpak van HTSi gaf de oplossing voor een voerdip bij de vleeskuikens van Erik Weel.

Erik Weel heeft samen met zijn broer in het Noord-Hollandse Middenmeer het bedrijf Meerkip dat 365.000 vleeskuikens houdt in twee patiostallen. Het bedrijf liet een paar jaar als onderdeel van een HTSi-traject kuikens onderzoeken door Elanco. Hierdoor kwamen onvermoede problemen aan het licht.

“Een concrete aanleiding om aan HTSi deel te nemen was er niet, maar je kunt altijd verbeteren”, vertelt Erik Weel. “Een van de verbeterpunten was het vinden van een oplossing voor een voerdipje tussen dag 21 en dag 24. Door de strakke planning (7 weken inclusief uitkomen in de stal) hebben we geen enkele flexibiliteit om te schuiven. Het is de uitdaging om de kuikens op streefgewicht te hebben als ze naar de slachterij gaan. Om dat te bereiken is het belangrijk om ‘hobbels’ zoveel mogelijk te voorkomen en te zorgen voor de bacteriële stabiliteit in de darmen”, aldus Weel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Legpluimveehouder Erik Weel runt samen met zijn broer in Middenmeer (N.-H.) het bedrijf Meerkip. Via een HTSi-traject heeft een dierenarts van Elanco enkele jaren hun kuikens onderzocht. Dat heeft verbeterpunten aan het licht gebracht. - Foto: Elanco

Vleeskuikenhouder Erik Weel runt samen met zijn broer in Middenmeer (N.-H.) het bedrijf Meerkip. Via een HTSi-traject heeft een dierenarts van Elanco enkele jaren hun kuikens onderzocht. Dat heeft verbeterpunten aan het licht gebracht. – Foto: Elanco

Voerdip tussen 21 en 24 dagen

Een van de instrumenten om op de darmgezondheid te sturen is het anti-coccidioseschema. De kuikens bij Weel zaten aanvankelijk op een schema van Maxiban® (tot 21 dagen), salinomycine (tot 28 dagen) en Monteban® (tot slachten). We zagen toen rond 21 tot 24 dagen telkens een behoorlijke dip in de voeropname en verteringsproblemen. Daarom zijn we toen overgestapt naar alleen Maxiban® (tot 28 dagen) en Monteban® (tot de slacht). Toen ging het duidelijk beter, maar een klein dipje in de voeropname bleef. “Omdat het dipje elke ronde terugkwam, dacht ik aan coccidiose”, vertelt Weel.

Darmgezondheid is complex

Uit de HTSi-data bleek echter dat het toch wat complexer lag. De kuikens scoorden op het gebied van darmgezondheid juist in het hoogste kwadrant. Daarentegen zat de gezondheid van de luchtwegen in het onderste kwadrant. “Net omgekeerd dan wat we hadden verwacht”, vertelt Weel over de uitslag. Uit nadere analyse van de data bleek Infectieuze Bronchitis QX in combinatie met een rollende entreactie de onderliggende oorzaak voor de luchtwegproblemen te zijn. Dit resulteerde uiteindelijk in de voerdip.

Combinatie van maatregelen

De oplossing bestond, na het nodige puzzel- en zoekwerk, uit een combinatie van maatregelen. “Door de etages van een patiostal is het lastiger om de kuikens met het enten goed te raken. Daarom zijn we, met uitzondering van de IB-vaccinatie, overgestapt op in-ovo vaccineren. Bij het vaccineren tegen IB houden we nu een hoge luchtvochtigheid en lage luchtsnelheid aan. Zo zorgen we dat het vaccin zo lang mogelijk als een mist tussen de kuikens blijft hangen.”

Hoger aflevergewicht

De nieuwe aanpak heeft effect: de luchtwegen blijven schoner en het voerdipje is verdwenen. “De afgelopen 12 maanden waren we volledig antibioticavrij, zoals we dat graag zien. Bovendien presteren gezonde dieren beter waardoor ook het gemiddelde weglaadgewicht omhoog ging.”

‘Kracht van HTSi is de systematische aanpak’

Vleeskuikenhouder Erik Weel vindt dat de systematische benadering een sterke kwaliteit is van HTSi. “Voorheen lieten we door onze dierenarts ook wel eens sectie uitvoeren. Dat gebeurde niet volgens een vast protocol, ook niet op een vast tijdstip en minder uitgebreid. Bij HTSi gebeurt dat wel en het brengt naast darmgezondheid en luchtwegen ook de algehele gezondheid in beeld. De systematische aanpak levert heel veel data op. Bovendien kun je door de vaste werkwijze je eigen gegevens vergelijken met die van collega’s. Waar doen we het goed en waar kan het beter?”

Luister naar de ervaringen van Erik Weel.

Lees meer over beschermen darmgezondheid bij vleeskuikens

Beheer
WP Admin