Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Hopen op hooiweer en eten in de tuin’

We hebben hard gewerkt om de tuin klaar te hebben voor de zomer, maar het is amper warm genoeg geweest om er te barbecuen. Maar ik houd moed.

Het is het einde van de zomervakantie en eigenlijk ook van de zomer. Ik krijg alweer te maken met vroeg invallende duisternis tijdens de buitenritten die ik vaak in de avond maak. De herfst komt er uiterst voorzichtig aan.

Geen warme, lome zomeravonden

De enorme hoosbuien van juli en augustus hebben het gevoel daar op al voorbereid. Zo hebben we in augustus nauwelijks buiten in onze tuin gezeten. Niet voor een bakje koffie overdag en zeker niet voor een warme, lome zomeravond. Ook was het binnen niet dusdanig warm dat we overwogen buiten te slapen, onder de sterrenhemel. En die gave water-golf-glij-unit voor FJ met een soort waterval erin verwerkt? Die is sinds mei niet meer in de tuin geweest. Niets van dat alles.

Evengoed is het druk met twee kleine kinderen en het bedrijf. Ik klaagde bij Henk dat we niet eens tijd hebben gehad om samen buiten te kunnen zitten. Hij wees me fijntjes op het feit dat dat niet zozeer lag aan het bedrijf maar dat het weer er ook niet naar is geweest.

Vorig jaar bijna dagelijks een barbecue

Van vorig jaar herinner ik me bijna dagelijks een barbecue, dit jaar kwam het er amper van. En dat terwijl we deze keer alles anders hebben gedaan; namelijk de tuin afgemaakt voor de zomer begon, in plaats van in september 2016 toen het eigenlijk al te koud werd om buiten te genieten. De prachtige meimaand hebben we heerlijk buiten geleefd, want alles moest af voordat het juni zou zijn en de zomer zou losbarsten.

Ik heb dan ook wel wat druk gelegd op Henk en mezelf. Hoppakee, aan de slag met timmeren, verven en klussen want dan zou alles af zijn als de zomer begon. Voor FJ hadden we een grote en vooral diepe zandbak gemaakt, schommels opgehangen en een vierkante meter tuin ingezaaid met makkelijk te onderhouden bloemen.

Poetsen is nooit klaar

En dankzij het klussen in mei hebben we een buitenkeuken, overkapping, loungebank, prachtige stoelen en een heel mooie tafel. Maar geen warme zomer. Voordeel van onze late acties vorig jaar was wel dat ik alles voor 50% op de kop heb weten te tikken. Bijna alles was showmodel, prima voor hier in de tuin met vliegen en stof. Poetsen is toch nooit klaar en heel netjes blijft het ook niet.

‘Het inkuilen van gras wil nog wel, maar hooien?’

Een nadeel van deze relatief koude maar ook natte zomer is het hooi. Het inkuilen van gras wil nog wel, maar hooien? De bedoeling is dat het komende week gaat gebeuren. Dan zorg ik, als al het hooi binnen is, dat we met de mannen wat lekkers drinken en eten, buiten in onze heerlijke tuin. We hebben niet voor niets al die moeite gedaan en haast gemaakt in het voorjaar.

En trouwens, die bezwete, stoffige lijven van die mannen binnen in huis? Nee hoor, desnoods maak ik de buitenkachel aan. Een biertje houdt uiteindelijk ook wel warm en een warm broodje hamburger ook. Ik heb er nu al zin in. Nu het weer nog.