Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Hoger beroep Milcobel tegen melkveehouders van start

Het hof van beroep in Gent buigt zich vanaf 4 augustus over het hoger beroep dat de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel heeft ingesteld tegen een uitspraak van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde.

Het gaat zeker een maand duren voor er een uitspraak komt, verwacht Katrien Boterman, advocaat bij advocatenkantoor Rieder-Verdonck, die de melkveehouders bijstaat.

Verbod op uittreding

De zaak draait om een conflict tussen de coöperatie en leden die willen opstappen. Milcobel stelde begin april 2021 een verbod in op uittreding, omdat in de maanden daarvoor veel leden hadden opgezegd. Het verbod geldt tot en met 1 juli 2021. Vanwege de regels voor het opzeggen van het lidmaatschap kunnen leden pas vanaf april 2022 de coöperatie vaarwel zeggen.

Beroep

Veertien melkveehouders spanden daarom een kort geding aan tegen het verbod. De ondernemingsrechtbank in Dendermonde heeft het verbod geschorst. Milcobel is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Direct opstappen

Volgens Boterman kunnen die veertien veehouders nu direct opstappen. “Zodra het vonnis is gepubliceerd, kunnen alle leden die dat willen hun lidmaatschap opzeggen, al heeft Milcobel beroep ingesteld.”

Beheer
WP Admin