Hoe verschillen de symptomen van MKZ met die van blauwtong?
Mond-en-klauwzeer (MKZ) lijkt op blauwtong, maar is heftiger en verspreidt zich sneller. MKZ geeft – zoals de naam al aangeeft – vooral verschijnselen in de mond en bij de klauwen van rundvee, varkens, schapen en geiten.
Dieren krijgen (grote) blaren in de mond en bij de klauwen, die na enkele dagen kapot gaan. Dit kan gebeuren bij de kroonrand, de tussenklauwspleet en de bijklauwen. Ook bij de spenen en uiers kunnen blaren ontstaan. Dieren krijgen hoge koorts en zijn merkbaar ziek: voeropname en melkproductie dalen. Bij jonge dieren treedt vaak plotselinge sterfte op. Bij schapen is MKZ moeilijk te zien. Soms krijgen dieren blaren op de tandeloze rand en aan de binnenkant van de lippen, of op de tong en kroonrand. MKZ kan bij schapen ook abortus veroorzaken en bij lammeren kan plotselinge sterfte optreden.
In de videoreportage in de serie Boerderij Uitgelicht legt Emma Strous – dierenarts en Europees rundveespecialist bij Royal GD Diergezondheid – uit hoe je de symptomen van mond-en-klauwzeer (MKZ) kunt herkennen. Ook vertelt zij welke preventieve maatregelen verdere verspreiding van MKZ zoveel mogelijk kunnen voorkomen.
Vergelijkbare symptomen blauwtong, anders dan bij MKZ
Blauwtong, dat de laatste twee jaar ook heerst, kent vergelijkbare symptomen. Toch zijn er verschillen tussen MKZ en blauwtong. Het MKZ-virus wordt via contact verspreid en niet via knutten, waardoor een besmetting zich veel sneller door de koppel verspreidt dan blauwtong. Bij een MKZ-besmetting worden alle dieren binnen korte tijd ziek, bij blauwtong gaat dit langzamer. Daarnaast is bij MKZ vaak een korte hevige koortspiek, terwijl die bij blauwtong langer duurt en minder hevig is.
Bij melkvee is bij MKZ sprake van een abrupte daling in melkproductie bij meerdere dieren, bij blauwtong komt dit minder voor. Bij MKZ komt vaak voor dat dieren gaan speekselen als gevolg van de blaren. Bij blauwtong is dat minder, al kwam dit bij de besmettingen met het BTV-3-virus wel voor. Bij blauwtong komt daarnaast vaak een opvallend rode neusspiegel voor, bij MKZ zitten de problemen voor in de bek. De neusuitvloeiing is bij blauwtong ook heviger dan bij MKZ. De beschadigingen aan uier zijn bij MKZ ook vaak heviger dan bij blauwtong.
In deze videoreportage van de European Commission for the control of Footh and Mouth Disease (ECFMD) en de Food and Agriculture Organization (FAO) informatie over de klinische symptomen van mond-en-klauwzeer en hoe het virus zich verspreidt. Via de instellingen bij de YouTube-video schakel je automatisch vertalen vanuit het Engels in het Nederlands in. Meer videoreportages over diergezondheid vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.