Een goed werkende melkmachine is essentieel voor behoud van een goede uiergezondheid. Regelmatige controle is dus geen overbodige luxe. Soms is het zelfs aan te bevelen om een natte meting te laten uitvoeren. Foto: Jacqueline Hermsen RundveeNieuws

Herken signalen van matig werkende melkmachine

Een goed werkende melkmachine is essentieel voor behoud van de speenkwaliteit en daarmee de uiergezondheid. Het lastige is dat je het als veehouder niet merkt als je machine niet helemaal goed werkt. Wel zijn er enkele zichtbare signalen.

Het M-team van Universiteit Gent noemt de belangrijkste drie en benadrukt dat bij een van deze signalen een natte melkmeting ten zeerste aan te bevelen is. Bij een natte meting wordt het functioneren van de melkmachine tijdens het melken vastgelegd.

Het eerste signaal is als je vochtige spenen ziet na afname van het melkstel. Soms hangt er zelfs een druppel melk onder aan de speen. Vochtige spenen na afname van het melkstel wijzen erop dat de melk tijdens het melken terugvloeit om de speen. Dat wordt ook wel speenwassen genoemd. Het probleem is dat bacteriën en mestdeeltjes die op de speenhuid zitten zo losgeweekt worden en terugslaan tegen of zelfs in het slotgat. Het mag duidelijk zijn dat dit leidt tot een groter risico op uierinfectie.

Gezwollen spenen

Het tweede signaal voor veehouders om actie te ondernemen is als spenen na het melk gezwollen zijn, rood-blauw verkleurd zijn en er mogelijk ook een ring ter hoogte van de uierbasis te zien is. Deze signalen wijzen op extra belasting tijdens de melkbeurt. Dat kan aan het begin zijn, tijdens de gehele melkbeurt of juist alleen op het einde. De afwijkingen zijn pijnlijk en kunnen leiden tot meer restmelk. De koe is dan niet goed uitgemolken en de kans op melk uitliggen in de boxen neemt toe. Dat geeft een risico op intrede van bacteriën, en uitgelegen melk kan ook een bron van infectie zijn voor de volgende koe die op die plaats gaat liggen.

Als derde is het haperend afnemen van het melkstel een signaal om de werking van de melkmachine te laten controleren. Haperend afnemen van het melkstel is pijnlijk en kan ook een explosieve luchtstroom met melkdeeltjes en bacteriën naar de speen veroorzaken. De melkdeeltjes en bacteriën worden dan als het ware terug in het kwartier geslingerd en geven dus een verhoogd risico op mastitis.