Henk Staghouwer (ChristenUnie) is nu nog in de provincie Groningen gedeputeerde voor landbouw en natuur. - Foto: Rien Linthout, provincie Groningen AlgemeenNieuws

Henk Staghouwer nieuwe minister LNV

Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister op het departement Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Helemaal op de lijn van Schouten”, aldus Staghouwer.

Bij de vorming van het derde kabinet-Rutte zoemde zijn naam al rond als potentieel minister van Landbouw. Nu komt het er dan toch van: Gronings gedeputeerde Henk Staghouwer (1962), volgt Carola Schouten op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dat Staghouwers naam donderdag verscheen op het lijstje van nieuwe bewindslieden is voor insiders geen verrassing. De Groningse gedeputeerde heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt als een gepassioneerd bestuurder, met een warm hart voor de landbouw.

Staghouwer is van oorsprong ondernemer. Hij was jarenlang eigenaar van een bakkerijbedrijf voordat hij de Groningse politiek inging.

In 2013 werd hij gedeputeerde voor landbouw in het Groningse college, een functie die hij tot de dag van vandaag is blijven vervullen. Hij bemoeide zich met enige regelmaat met het landelijke of het Europese landbouwbeleid, ook in zijn functie van bestuurder bij het Interprovinciaal Overleg.

Lees ook: Christianne van der Wal (VVD) wordt minister voor Natuur en Stikstof in het nieuwe kabinet

Verdienmodel boer en tuinder

Op meerdere gelegenheden heeft Staghouwer er blijk van gegeven dat een goed verdienmodel voor de boer en tuinder voor hem op de eerste plaats komt. Dat gaat gepaard met goed rentmeesterschap. “Daar gaat het om in de kern. Goed zorgen voor de aarde, op weg naar een landbouw die toekomstbestendig is”, aldus de nieuwe minister in 2019 op Boerderij.nl. Hij zei toen dat hij in zijn functie als gedeputeerde wil bijdragen dat de sector ook op lange termijn in staat is om goed voedsel te produceren. “Wat dat betreft zit ik helemaal op de lijn van mijn partijgenoot Carola Schouten.”

Staghouwer kon niet veel met boeren die zeggen dat ze meer dieren nodig hebben om hun businessmodel rond te krijgen. “Zo zwart-wit is het volgens mij niet”, zei hij.

Als bestuurder in Groningen heeft hij een rol gespeeld in het wegnemen van de tegenstellingen tussen de landbouw enerzijds en de provinciale politiek anderzijds.

Staghouwer kent de weg naar Brussel.

Lees verder onder de tweet.

Lees meer over de verkiezingen!

Reacties

 1. Soms is het niet eenvoudig om te accepteerden dat de maatschappij aan verandering onderhevig is wat ik niet kan begrijpen dat de agrarische niet mee wil veranderen er zal toch ook in de agrarische sector nu ongeveer eens moet indalen dat er veranderd moet worden. Onze nieuwe minister Henk Staghouwer zal ongetwijfeld nieuwe onpopulaire maatregelen moeten invoeren maar in een maatschappij die aan verandering toe is (al wordt dat door de agrarische sector systematisch ontkent) De agrarische sector wil steeds uitbreiden van 100 naar 200 koeien en als dat onvoldoende oplevert dan maar worden 500 koeien en ik weet uit de praktijk dat dit de gangbare praktijk is. Maar wanneer daalt het begrip eens in dat er een eind is aan de rek die er is aan onze natuur lees planeet. Ik heb ook kleinkinderen waarvoor ik toekomstperspectief zie. ik wil geen land waar het grondwater vergiftigd is met nitraat omdat zoonlief ook zo nodig boer moet worden.

  1. gedeeltelijk mee eens, maar omdat de prijs al 30 jaar het zelfde blijft moet ook een boer het van de massa hebben. Dat heeft ook de politiek gedaan. Nu zie je dat er alleen geluisterd wordt naar dieren en milieu groepen. Nu alles biologisch of concepten, en dat is zo veel meer onvriendelijker voor onze planeet!!
   Als dat besef in de politiek doordringt , moeten de boeren weer veranderen. En zo blijven we aan de gang

  1. Wat weet je van de man, ik weet er iets van hij is bekwaam en heeft kennis van zaken het is maar de vraag is wat willen we , vooruit willen is soms kan een stap achteruit en dat is echt wel een grote stap vooruit.
   Maar maar dat begrip wil nog steeds niet indalen bij de agrarische sector

 2. “Staghouwer kon niet veel met boeren die zeggen dat ze meer dieren nodig hebben om hun businessmodel rond te krijgen. “Zo zwart-wit is het volgens mij niet”, zei hij.”

  Staghouwer was voorheen bakker……..

 3. Triest dat de boeren straks weer met die Schouten te doen hebben: armoede én geen pensioen door wanbeleid van vier jaar Schouten.

Beheer
WP Admin