Christianne van der Wal (VVD) wordt minister voor Natuur en Stikstof in het nieuwe kabinet. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Rasoptimist’ Van der Wal op Stikstof en Natuur

Christianne van der Wal wordt voor de VVD minister voor Natuur en Stikstof in het nieuwe kabinet.

Dat melden ANP en RTL-nieuws op basis van goed ingevoerde Haagse bronnen. De in 1973 in het Overijsselse Oldenzaal geboren Van der Wal is nu nog gedeputeerde in Gelderland. Zij kwam in 2019 in het Gelders college. Zij is partijvoorzitter van de VVD.

Harderwijk

Christianne van der Wal begon haar politieke carrière als raadslid in de gemeente Harderwijk. Daar was ze vervolgens van 2014 tot 2019 wethouder. In 2016 trad ze toe tot het hoofdbestuur van de VVD en in 2017 werd Van der Wal verkozen tot partijvoorzitter voor de VVD.

In de provincie Gelderland was ze onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles Economische Zaken, Innovatie, Mobiliteit (zonder openbaar vervoer), Luchtvaart, Circulaire Economie en Goederenvervoer en Transport. in die functie hield ze zich ook bezig met de Gebiedsagenda Gelderse Corridor en Fruitdelta.

Rasoptimist

Van der Wal heeft geen duidelijk ‘track-record’ op het gebied van natuur en stikstof, de zaken waarmee ze in het nieuwe kabinet wordt belast. Van der Wal omschrijft zichzelf als een rasoptimist.“Daarom ben ik ooit bij de VVD gegaan”, zei ze in De Volkskrant. “De manier waarop je naar het leven kijkt, waarop je in het leven wilt staan. Dingen willen oplossen.” Zij omschrijft haar partij als een partij ‘waarin het biertje na afloop belangrijker is dan de vergadering zelf’.

Van der Wal was er in april in Den Haag bij toen premier Mark Rutte onder grote druk kwam te staan tijdens het ‘functie-elders-debat’.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Laten we hopen dat de nieuwe regering en hun ambtelijk apparaat geleerd hebben van het huidige energie te kort. Een dergelijk te kort nl. eenvoudig ontstaan als we de landbouw te veel vanuit het kantoor gaan besturen. Het Communise heeft on dit duidelijk gemaakt en zo zal de landbouw zich hier ook gaan gedragen als we ons gaan houden regels die volgens de nieuwe geleerden de Kool en de Geit moet sparen. Of moet ik zeggen de Wolf en de Geitjes sparen. Laten we nieuwe regeer methode een kans geven en het beste hopen
    @mb. Laten we niet vergeten dat China en andere rijke Aziatische landen naast grondstoffen ook de voedselproducten op deze wereld wensen te beheren en dat lukt hen steeds beter, door het “kolonialiseren van de goede gronden in bv Afrika en Zuid Amerika”. Zelfs Oost Europa behoort hun werk gebied. Het gevolg voor ons het ontvangen van de hongerende bevolking (vluchteling / migrante uit die gebieden met alle bekende uitdagingen voor West Europa.

  2. Voordat je minister wordt wil je natuurlijk weten wat er van je verlangd wordt. Welk werk je moet uitvoeren staat in het regeerakkoord. We weten dus pas wat het gaat worden als het regeerakkoord duidelijk is. En daar ben ik niet gerust op. Vvd is tegenwoordig het nieuwe ‘ groen rechts’. Er zijn meer potentiele groen rechts stemmers dan boeren dus vvd zal voor de grootste groep gaan.

  3. Een vvd er met luchtvaart ervaring die moet kiezen tussen een aantal boeren of schiphol .
    Nou ik weet de keuze alwel. Kijk maar naar de corona , bijna alles dicht maar schiphol blijft open met als gevolg vliegtuigladingen met besmette mensen landen.

  4. Hoog tijd om wakker te worden: in een jaar tijd zijn we voor onze gasvoorziening afhankelijk geworden van Amerika en Poetin. Poetin draait de kraan gewoon dicht en Amerika komt alleen met schepen schaliegas (lekker duurzaam) als Europa het meest betaalt, anders nemen ze de afslag naar China. Voedsel is de volgende internationale troef. Poetin en China weten dit al lang en schroeven de eigen voedselproductie in hoog tempo op. Wat zullen ze lachen als het meest vruchtbare gebied op de wereld uit de voedselproductie wordt gehaald.

Beheer
WP Admin