Premium
Minister Van der Wal op werkbezoek in de Gelderse Vallei om aanpak stikstof. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenAchtergrond

Helft stikstofneerslag komt uit landbouw

Reacties

 1. ja lekker om 2021 te berekenen en als uitgangspositie te nemen. De landbouw boerden door en de anderen zaten thuis wegens covid. Zo kan je het wel weer bij de boeren neerleggen!

 2. Daar weten ze niks van, weten nog eens niet welke boer een natuurvergunning heeft en welke niet. Hoe weten ze dan wel dat de helft van de stikstof neerslag van de landbouw komt…..! Dat is dus ook het probleem met heel die lijstjes van 100 grooste uitstoters die telkens maar niet klopt…. ! Ze weten alleen het aantal dieren per locatie, maar niet de reducerende maatregelen waar een bedrijf een vergunning voor heeft! Als niet weet wat de lucht in gaat weet je ook niet wat er weer neer komt.

 3. Niets zeggende cijfers publiceren gemaakt met een niet gevalideerd model:
  “De stikstofdepositie is voor alle jaren herberekend met het Operationeel Prioritaire Stoffen model (OPS). In dit model wordt de stikstofdepositie geheel berekend uit emissies. “

 4. De helft van de grond is ook van de landbouw, dus dat komt mooi uit, valt de helft van de landbouw precies op hun eigen grond. Opgelost. Nu de andere sectoren nog.

 5. Nu nog even het stikstof opnemend vermogen van het land van elke boer meetellen bij de boer zelf en de agrarische sector staat op minimaal en de rest op 80%. Let wel: het RIVM heeft mij zelf bevestigd dat het MODEL het land van de boer wat dus stikstof uit de lucht opneemt NIET meerekent met de boer die het land onder zich heeft. Dat stikstof opnemend vermogen wordt bij de REST meegeteld: dus wel de emissie van de boer meerekenen en de opname bij de andere sectoren.

  1. Het stikstof benuttend vermogen van 2020 en 2021 was 45%. Met andere woorden, van elke 100 kg die de landbouw in gaat komt 45% in het product. Rond 10% gaat via mestverkoop weg, 45% spoelt uit of vervliegt. Het opnemen vermogen van de landbouw vanuit de omgeving is negatief.
   Vlinderbloemigen werken gunstig.

Beheer
WP Admin