Veel koeien krijgen last van melkziekte na het afkalven. Een snelle oplossing is het toedienen van een calciumpil. - Joep van der Pal RundveeNieuws

Helft melkkoeien heeft calciumtekort na afkalven

Een calciumpil kan een snelle oplossing zijn voor het calciumtekort bij melkkoeien die net hebben afgekalfd.

Bijna de helft van de melkkoeien heeft te maken met (sub)klinische hypocalcemie, oftewel een tekort aan calcium. Als je op dat moment niet snel ingrijpt, kan dat leiden tot melkziekte.

Melkziekte heeft een nadelig effect op het functioneren van de koe en geeft allerlei ellende na het afkalven. Calciumpillen geven de mogelijkheid om melkziekte te voorkomen. Dat meldt Dechra Veterinary Products op Veearts.nl. Met calciumpillen kun je koeien zo snel mogelijk van calcium voorzien. Dat kan een uitkomst bieden als je bedenkt dat de calciumbehoefte na afkalven vervijfvoudigt. Snel handelen beperkt de impact en schade van melkziekte.

(Sub)klinische melkziekte

De calciumspiegel na het afkalven is niet altijd hoog genoeg voor koeien die net hebben afgekalfd. Bij een trage calcium-metabolisme tegenover een hoge behoefte daalt de calciumspiegel zodanig dat koeien (sub)klinische melkziekte ontwikkelen. Dat is de reden dat bijna 50% van de koeien na afkalven een periode van (sub)klinische melkziekte doormaakt, aldus Dechra.

Reacties

  1. mooi gezegd ronald maar het is hier al 30 jaar een probleem wat we maar niet onder de knie krijgen echt alles is al gedaan of geprobeerd maar het blijft terug komen.

  2. Ziektes kun je beter voorkomen dan genezen
    Melkziekte is te voorkomen
    Dat kost wel aandacht, inzet en kennis

Beheer
WP Admin