Hein Schumacher, CEO FrieslandCampina, - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Schumacher van FrieslandCampina wordt topman van Unilever

FrieslandCampina topman Hein Schumacher vertrekt naar het grotere Unilever. Dat wordt gezien als compliment naar de zuivelonderneming, zo blijkt uit reacties op zijn vertrek.

Analytisch sterk, goed netwerk en volledig gefocust op een duurzaam en toekomstbestendig FrieslandCampina. Vertrekkend CEO bij FrieslandCampina Hein Schumacher vallen de nodige complimenten ten deel. Zowel vanuit de eigen onderneming als de sector. Tegelijk zijn er kritiekpunten. Zo behoort FrieslandCampina niet meer tot de best uitbetalende zuivelondernemingen in Europa en is onder het bewind van Schumacher een relatief grote groep leden uit onvrede vertrokken.

Groot compliment

Volgens LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Erwin Wunnekink is het niet voor niets dat Schumacher acht jaar bij FrieslandCampina heeft gezeten. “Dat zegt wel iets.” Het feit dat Schumacher nu door een grote partij als Unilever is gevraagd om daar de touwtjes in handen te nemen, kan FrieslandCampina volgens hem beschouwen als groot compliment.

Wunnekink maakte Schumacher van dichtbij mee als bestuurslid en later voorzitter van FrieslandCampina. Hij omschrijft de topman als een ‘diesel’ die altijd planmatig te werk gaat. Iemand die goed kan analyseren en iemand die de onderneming echt vooruit heeft geholpen. Dat dit naar buiten toe niet altijd zo is ervaren, wijt Wunnekink vooral aan de moeilijke periode waarin Schumacher CEO was. “Hij had het tij niet mee. Dan noem ik alleen nog maar het fosfaatdebacle.”

Lastige dossiers

Andere lastige dossiers waren bijvoorbeeld de aanpassing van de ledenfinanciering en het duurzaamheidsbeleid, en dan was er ook nog het wegvallen van de lucratieve export van babyvoeding naar China via Hongkong. Dossiers waarin je het volgens de vakgroepvoorzitter niet alleen maar goed kan doen. “Daarbij nam hij de besluiten niet alleen.” Wunnekink komt Schumacher momenteel nog tegen aan de sectortafel Landbouwakkoord. Ook daar worden zijn kennis en inbreng volgens hem gewaardeerd.

Unieke internationale positie

NMV-voorzitter Henk Bleker kan Schumacher naar eigen zeggen niet zozeer beoordelen als CEO van FrieslandCampina. Wel weet hij dat de hoogste baas van Nederlandse grootste zuivelonderneming, zijn contacten in Den Haag goed heeft ingezet om ‘de unieke internationale positie van de Nederlandse melkvee- en zuivelsector voor het voetlicht te brengen’. Bleker noemt in het bijzonder de periode waarin het rapport-Remkes tot stand kwam. “Hein Schumacher beschikt over buitengewoon goede contacten in Den Haag, tot het hoogste niveau, en dat zal na zijn vertrek gemist worden.” Zeker gezien de turbulente fase waarin de Nederlandse melkveehouderij zich volgens de NMV-voorman nu bevindt.

Goed door coronaperiode geleid

Henk Schoonvelde, voorzitter van de European Dairy Farmers zegt in reactie op het aangekondigde vertrek dat FrieslandCampina lange tijd een van de best uitbetalende zuivelondernemingen in Europa was. “Het is jammer dat het bedrijf dit onder leiding van Schumacher niet vol heeft weten vol te houden”, aldus Schoonvelde. Aan de andere kant bevindt de zuivelonderneming zich volgens hem nog wel boven in de middenmoot en dat had gezien de vele ontwikkelingen ook slechter uit kunnen pakken. Zo heeft Schumacher de onderneming volgens Schoonvelde goed door de coronaperiode geleid.

Positief aan Schumacher is volgens Schoonvelde ook dat hij altijd bereid was zaken goed uit te leggen aan de leden. “Dat wordt gewaardeerd.” Grootste pijnpunt is toch wel het feit dat gedurende zijn bewind veel leden zijn vertrokken. Daarbij zou onder een deel van de bestaande leden nog steeds sprake van onvrede zijn. Het beleid ten aanzien van de ledenfinanciering en het duurzaamheidsbeleid zijn daarin gevoelige onderwerpen. Voor wat betreft het duurzaamheidsbeleid leeft volgens Schoonvelde onder leden het gevoel dat er onvoldoende oog is voor de gevolgen op het boerenerf. Hij omschrijft dit als ‘te veel top-down management’.

Serieus genomen

Ook Schoonvelde ziet het als een goed teken dat de CEO van FrieslandCampina een overstap maakt naar een grote speler als Unilever. Eerder gebeurde volgens hem al iets soortgelijks met de overstap van Cees ’t Hart naar Carlsberg. “FrieslandCampina wordt duidelijk serieus genomen.” Dat maakt het volgens Schoonvelde gemakkelijker een goede opvolger te vinden voor Schumacher. “Een functie als CEO bij FrieslandCampina kan goed uitpakken voor je carrière.”

Schumacher geeft aan verheugd te zijn over zijn nieuwe aanstelling. Volgens hem heeft Unilever “een sterk merkportfolio” en hij ziet duidelijke groeikansen. Hij wil zich ervoor inzetten “om de bedrijfsprestaties naar een hoger niveau te tillen”.

Opvolger Schumacher is nog onbekend

Schumacher is al sinds vorig jaar commissaris bij Unilever. Ook werkte hij jaren terug al in een kleinere rol bij dat bedrijf, om daarna aan de slag te gaan bij onder meer Ahold. Hij begon in 2014 als financieel directeur bij FrieslandCampina en werd er in 2018 bestuursvoorzitter. Die rol zal hij nog tot met met eind april vervullen. Wie hem gaat opvolgen bij het zuivelbedrijf is nog niet bekend.

Lees ook: Hein Schumacher (FrieslandCampina): ‘Melkprijs blijft hoog’


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

 1. Hoezo is bij de 50+ boeren het pensioen afgepakt? niks van gemerkt!
  Diegenen waarvan, door geldgebrek, het ledenkapitaal (laten we voor het gemak dit dan zo maar noemen) hebben hiervoor leveringsrechten terug.
  En de meeste vertrekkers verkochten wel stoere praat dat ze uit onvrede vertrokken, maar in werkelijkheid gingen ze uit armoede, omdat ze het ledenkapitaal en de vertrekpremie nodig hadden om hun bedrijf voort te kunnen zetten
  Het is altijd prettig als je het verhaal volledig verteld.
  Met halve waarheden ontstaat bij buitenstaanders een verkeerd beeld.
  Bij RFC leden niet hoor, want wij vinden RFC een beste organistatie.
  En niets ten ten nadele van hun, maar er komen hier zelfs leveranciers van particulieren over naar RFC

 2. Hoe gaan we hem herinneren?
  Als de eerste campina besturder die op een vergadering zei dat er soms teveel fout ging. Helaas bleef het bij die ene keer.

  Als de man van de bakjes.
  Prachtig voorbeeld hoe hij toen al dacht vanuit het aandeelhouders standpunt, terwijl hij moest denken vanuit de melkleveranciers kant.
  Als de man die veel teveel dweepte met de natuurorganisaties. Bij dit soort lieden doe je het toch nooit goed.
  Als de man die ervoor gezorgd heeft dat een grote groep 50+ boeren hun pensioen zag worden afgepakt door het invoeren van leveringsrechten.
  Hoe denkt hij dat Unilever aandelhouders daarop zouden reageren als er zo met hun vermogen zou worden omgesprongen.

  Als de man die het aantal leden met een derde heeft terug gebracht door veel leden weg te jagen naar andere melkfabrieken.
  En dat is eigenlijk juist zijn grootste verdienste voor de melkveehouders in Nederland , door die grote groei bij andere verwerkers is er weer concurrentie. En zal zijn opvolger vol aan de bak moeten.

Beheer
WP Admin