Foto: Michel Velderman RundveeFoto

Gras op innovatieveld Bornerbroek

Zo’n 300 melkveehouders konden deze week ‘coronaproof’ hun spuitlicentie verlengen bij het innovatieveld van ForFarmers in Bornerbroek (Ov.). Inspelen op droogte was een rode draad, net als meer eiwit telen van eigen land.

In deze fotoreportage de grasgerelateerde onderwerpen.

 • Het innovatieveld bij loonbedrijf De Weer in Bornerbroek (Ov.), vanuit de lucht. Rechts achter de opblaaskoe liggen zes grasmengsels geselecteerd op voederwaarde voor melk en eiwit en op smaak, zodat melkveehouders eenvoudiger een grasmengsel kunnen kiezen dat past bij hun bedrijfssituatie. In het midden verschillende maisrassen met diverse soorten onderzaai. Daarachter staat een blokje met drie Sorghumrassen. Links daarnaast 18 veldjes met doorzaaimengsels. - Foto's: Michel Velderman

  Het innovatieveld bij loonbedrijf De Weer in Bornerbroek (Ov.), vanuit de lucht. Rechts achter de opblaaskoe liggen zes grasmengsels geselecteerd op voederwaarde voor melk en eiwit en op smaak, zodat melkveehouders eenvoudiger een grasmengsel kunnen kiezen dat past bij hun bedrijfssituatie. In het midden verschillende maisrassen met diverse soorten onderzaai. Daarachter staat een blokje met drie Sorghumrassen. Links daarnaast 18 veldjes met doorzaaimengsels. – Foto’s: Michel Velderman

 • Even checken: coronaproof! Dagelijks waren er vijf rondes met 20 deelnemers per keer, die na uitleg in een grote loods in groepjes van vijf door teeltspecialisten werden rondgeleid langs de demoveldjes. Op de foto grapt Paul Hannink van ForFarmers met een deelnemer om 1,5 meter af te passen.

  Even checken: coronaproof! Dagelijks waren er vijf rondes met 20 deelnemers per keer, die na uitleg in een grote loods in groepjes van vijf door teeltspecialisten werden rondgeleid langs de demoveldjes. Op de foto grapt Paul Hannink van ForFarmers met een deelnemer om 1,5 meter af te passen.

 • De veldjes met kruidenrijk gras maken de tongen los: het woord ‘onkruid’ valt regelmatig. Een mengsel met cichorei (het opvallende blad), weegbree, peen en klavers is echter zeer productief en beter bestand tegen droogte. Cichorei lijkt te overheersen, maar het aandeel in massa is kleiner dan al dat blad suggereert.

  De veldjes met kruidenrijk gras maken de tongen los: het woord ‘onkruid’ valt regelmatig. Een mengsel met cichorei (het opvallende blad), weegbree, peen en klavers is echter zeer productief en beter bestand tegen droogte. Cichorei lijkt te overheersen, maar het aandeel in massa is kleiner dan al dat blad suggereert.

 • Even op de knieën en met de hand erin gaan, geeft een beter beeld van wat er staat en met welk aandeel: weegbree bij de rechterhand, peen en klavers bij de linkerhand.

  Even op de knieën en met de hand erin gaan, geeft een beter beeld van wat er staat en met welk aandeel: weegbree bij de rechterhand, peen en klavers bij de linkerhand.

 • Voor gras/witte klaver geldt hetzelfde: de eerste indruk is dat het wel 50% klaver is, maar in de zode is het plantje bescheiden. Hooguit 20% klaver in een maai- of weidesnede hier.

  Voor gras/witte klaver geldt hetzelfde: de eerste indruk is dat het wel 50% klaver is, maar in de zode is het plantje bescheiden. Hooguit 20% klaver in een maai- of weidesnede hier.

 • “Klaver in gras/klaver mengsel bindt wel zo’n 100 - 150 kilo N uit de lucht en deelt daarvan uit aan het omstaande gras. Dat is een besparing van €100 tot €150 op kunstmeststikstof, die je bijvoorbeeld kunt inzetten voor een ander hoogproductief perceel”, vertelt Ronald van Hal, innovatiemanager ruwvoerteelt. “Gras/klaver kan ook prima in tijdelijk grasland in een vruchtwisseling met maïs. De maïs profiteert dan van N-nalevering."

  “Klaver in gras/klaver mengsel bindt wel zo’n 100 – 150 kilo N uit de lucht en deelt daarvan uit aan het omstaande gras. Dat is een besparing van €100 tot €150 op kunstmeststikstof, die je bijvoorbeeld kunt inzetten voor een ander hoogproductief perceel”, vertelt Ronald van Hal, innovatiemanager ruwvoerteelt. “Gras/klaver kan ook prima in tijdelijk grasland in een vruchtwisseling met maïs. De maïs profiteert dan van N-nalevering.”

 • Ruwvoerspecialist Gert Middelveld in gesprek over grasmengsels die ForFarmers met DLF Seeds samenstelt. Veehouders zijn gewend rassen te beoordelen op landbouwkundige aspecten van de rassenlijst. ForFarmers voegt daar voederwaarde-kenmerken aan toe. Zo is het voor veehouders eenvoudiger een mengsel te kiezen, passend bij bedrijfssituatie en grondsoort.

  Ruwvoerspecialist Gert Middelveld in gesprek over grasmengsels die ForFarmers met DLF Seeds samenstelt. Veehouders zijn gewend rassen te beoordelen op landbouwkundige aspecten van de rassenlijst. ForFarmers voegt daar voederwaarde-kenmerken aan toe. Zo is het voor veehouders eenvoudiger een mengsel te kiezen, passend bij bedrijfssituatie en grondsoort.

 • Voor een goed doorzaairesultaat is vocht en bodemwarmte cruciaal. Najaars doorzaai kan in oktober nog, de bodem is warm en de kans op voldoende regen groter. Op 18 stroken zijn evenzoveel doorzaaimengsels gezaaid op 4 mei dit voorjaar. De luchtfoto van 26 mei spreekt boekdelen: behoorlijke verschillen in opkomst. Zaden met een kalk- of stikstofcoating komen juist iets minder snel op, de bedoelde boost komt pas later.

  Voor een goed doorzaairesultaat is vocht en bodemwarmte cruciaal. Najaars doorzaai kan in oktober nog, de bodem is warm en de kans op voldoende regen groter. Op 18 stroken zijn evenzoveel doorzaaimengsels gezaaid op 4 mei dit voorjaar. De luchtfoto van 26 mei spreekt boekdelen: behoorlijke verschillen in opkomst. Zaden met een kalk- of stikstofcoating komen juist iets minder snel op, de bedoelde boost komt pas later.

 • De zandgrond van het innovatieveld kreeg in de afgelopen 10 jaar regelmatig compost en is met bekalking op een goede pH gehouden. “Op de lange termijn heeft dat effect. Het is een perfecte zandgrond die dankzij een goed organischestofgehalte ook in deze zomer nog lang vochtig bleef”, zegt Ronald van Hal. Een uitgestoken profiel van 20 cm laat zien dat de graswortels zonder belemmering kunnen wortelen tot verder dan die diepte. Het profiel is homogeen vochtig.

  De zandgrond van het innovatieveld kreeg in de afgelopen 10 jaar regelmatig compost en is met bekalking op een goede pH gehouden. “Op de lange termijn heeft dat effect. Het is een perfecte zandgrond die dankzij een goed organischestofgehalte ook in deze zomer nog lang vochtig bleef”, zegt Ronald van Hal. Een uitgestoken profiel van 20 cm laat zien dat de graswortels zonder belemmering kunnen wortelen tot verder dan die diepte. Het profiel is homogeen vochtig.

Beheer
WP Admin