Geschillencommissie: ook Vreugdenhil-melkprijs in strijd met wet
Nadat eerder deze week zuivelverwerker Lactalis Leerdammer een dwangsom opgelegd kreeg van ACM, blijkt nu ook de melkprijssystematiek van Vreugdenhil Dairy Foods in strijd met de wet. Dat oordeelt de Geschillencommissie Oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen donderdag 26 september in een zaak van een leverancier van Vreugdenhil.
Net als Lactalis Leerdammer overtreedt Vreugdenhil de wet Oneerlijke handelspraktijken (OHP), zo oordeelt de geschillencommissie. Beide zuivelverwerkers zijn voor dezelfde overtreding op de vingers getikt: ze wijzigen maandelijks eenzijdig de melkprijs, zonder duidelijkheid te geven waarop deze prijs gebaseerd is.
Volgens de wet OHP mogen afnemers niet eenzijdig betalingsvoorwaarden en prijzen veranderen. In zijn algemeenheid erkent de commissie dat het eenzijdig en maandelijks vaststellen van de contractprijs in de contractvoorwaarden is vastgelegd. Maar omdat boeren op geen enkele wijze betrokken zijn bij de prijsbepaling, niet kunnen controleren waar hun afnemer deze op bepaalt, en te maken krijgen met een opzegtermijn van 12 maanden als ze het er niet mee eens zijn, is dit contract in strijd met de wet, zo oordeelt de geschillencommissie.
Inzicht in totstandkoming melkprijs
Vreugdenhil wilde met een onafhankelijke deskundige een benchmarkmodel ontwikkelen, zodat leveranciers hiermee kunnen vergelijken of hun melkprijs marktconform is. De commissie vindt dit echter geen oplossing, omdat leveranciers hiermee nog altijd geen inzicht hebben in hoe de maandelijkse melkprijs van Vreugdenhil daadwerkelijk tot stand komt.
De zaak is aangezwengeld door een groep van Vreugdenhil-leveranciers. Zij zijn verenigd in leveranciersvereniging Holland Dairy Producers. De officiële klacht is ingediend door één leverancier. De geschillencommissie laat desgevraagd weten dat de uitspraak gaat over het contract van die individuele leverancier met zijn afnemer. Of dat ook iets betekent voor de relatie van de afnemer met andere leveranciers is verder tussen hen, aldus een woordvoerder.
Gevolgen voor particuliere zuivelverwerking
Dick van Selm, voorzitter van Holland Dairy Producers, zou niet weten waarom niet. “Zover ik weet gelden bij alle leveranciers dezelfde inkoopvoorwaarden”, zo geeft hij aan. “Dat betekent dat Vreugdenhil ook bij andere leveranciers handelt in strijd met de wet.”
Hij laat weten dat de vereniging blij is met het resultaat. “We hopen dat Vreugdenhil ervoor kiest de juiste waarde aan melk toe te kennen en dit te verantwoorden, en dat dit ook nieuwe melkveehouders over de streep trekt om te gaan leveren.” Hij denkt dat de uitspraak gevolgen heeft voor de gehele particuliere zuivelverwerking.
De Vreugdenhil-leveranciers zagen zich eerder deze week al bevestigd in hun gelijk door het besluit van ACM in de Lactalis-zaak. Wat hen betreft is het min of meer dezelfde zaak. Van Selm benadrukt dat de leveranciers niet uit zijn op een groot conflict met hun afnemer. “Wij willen Vreugdenhil geen hak zetten. Daar hebben we ook geen belang bij, zij betalen ons melkgeld. We hebben elkaar nodig.”
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.