Premium
Foto: Mark Pasveer RundveeColumn

‘Geloven boeren nog in hun coöperatie?’

Reacties

  1. @Bennie …De coöperatie de Rabo en de melkfabriek die regelen het wel voor u. Op de algemene cooperatieve ledenvergadering kunt u ja en amen knikken. Cooperatieve leden en boeren zitten in het zelfde schuitje ze hebben niets te vertellen ze regelen dat wel voor u. De beste boeren betalen de slechtste boeren.Dat heeft mijn relaas te maken met het verhaal van Pieter Schouten. Nou succes er mee Bennie.

  2. Dat een nieuw lid zich moet inkopen bij de co-op lijkt me te verdedigen. Maar waarom lid worden van een co-op als de uitbetaling niet of nauwelijks hoger is dan bij de particuliere verwerker, waar ik indien ruimte hartelijk wordt ontvangen? Soms bekruipt me het gevoel dat de “moderne” co-op er niet voor de boer is, maar dat de boer er is voor de co-op. Misschien zijn de directies niet op de hoogte van het ontstaan en het bestaansrecht van hun co-op. In mijn ogen moet iedere investering die de co-op doet de uitbetaling aan de leden dienen en niet zoals nu nog al eens voorkomt de Bonussen van de directie rechtvaardigt. Als buitenstaander heb ik het idee dat RFC leden lijden onder de dadendrang van de (gebekte) directie en mee gaan in expansie drift, waarvan het boerenbelang niet duidelijk is.

    1. Beste Han, 70% van de Nederlandse melkproductie moet buiten Nederland worden afgezet. RFC moet hier grotendeels voor zorgen. Naar veel landen kan men alleen exporteren als men lokaal ook melk verwerkt.

      NW Europa is een verdringingsmarkt waar de garantieprijs amper gehaald wordt. Vrijwel alle winst wordt buiten Europa gemaakt. Aan de investeringen in het buitenland hadden boeren de prestatietoeslag te danken die ze bovenop de garantieprijs beurden.

      De wereldwijde marktprijs voor zuivel wordt bepaald door het wereldwijde kostprijsniveau. Nederland heeft een hogere kostprijs. De melkprijs waarbij boeren in andere landen nog marge hebben is voor de Nederlandse boer te laag om te bestaan. Willen Nederlandse boeren bestaan dan hebben ze een melkprijs nodig die een eind boven de wereldmarkt ligt. Dit proberen Nederlandse coöperaties te realiseren door toegevoegde waarde producten te maken. Daar is echter veel kapitaal voor nodig. Hier wringt dus de schoen: tot hoever kunnen en willen boeren dit financieren? Als boeren dat niet willen zullen ze genoegen moeten nemen met een prijs gelijk aan de wereldmarkt. Dat zal een kaalslag onder de melkveehouders veroorzaken.

  3. @Bennie..lees nou gewoon eens wat ik schrijf..je hoeft hier niet de melkfabriek te verdedigen. Het gaat over de algehele teneur een verdienmodel voor de boer die ronduit belabberd is. Die extreme schaalvergroting in de hand werkt familie bedrijven verdrijft en opvolgers die er voor bedanken om voor een aalmoes 24/7 paraat te staan voor het verdienmodel van stropdassen en diepe zakken.

    1. Wat heeft dat met het verhaal van Pieter Schouten te maken?

  4. Ik vermoed dat Pieter Schouten minder dan 8 cent per liter in de coöperatie heeft zitten. Zelf heb ik meer dan 16 cent per liter in de coöperatie zitten. Ik vind het prima dat ledenfinanciering wordt gekoppeld aan melklevering.

  5. Het is een bestuurs cultuur die zijn weerga niet kent. We liggen aan de ketting. Markt prijzen af boerderij van 76 jaar geleden zonder inflatie correctie. U komt nooit meer van u schulden af. Slavernij in ernstige vorm.

    1. Dan verkoop je toch je melk via een ander kanaal. Je zit toch niet vast aan RFC? Of beur je bij een ander nog minder? Dan ligt het dus niet aan RFC maar aan de markt.

    2. Precies FC (had )heeft alle mogelijkheden om een andere melkprijsberekening door te voeren .
      Maar ze kiezen altijd voor boeren die schaalvergroting als het ultieme doel hebben.
      Boeren moeten eens wakker worden .

Beheer
WP Admin