RundveeOpinie

‘Geen gezeik, iedereen rijk’

“Deze uitspraak van Koot en Bie hebben ze kennelijk bij FrieslandCampina in het vaandel”, zegt Hanna over hun resultaten. ”Allemaal krijgen ze fors meer. De directeuren, de commissarissen en ook de boeren. Iedereen kan dus tevreden zijn met het uitstekende resultaat.”

Ik schud m’n hoofd. ”Dat betwijfel ik. Zeker, we kunnen trots zijn op onze coöperatie. Ze hebben uitstekend geboerd en keren een goede melkprijs uit. Toch zijn er kanttekeningen.”
”Vertel”, zegt Hanna.

”Ten eerste de kaas. Die levert nog steeds verlies op. Miljoenen euro’s. Onvoorstelbaar. Kleine coöperaties als Cono en Rouveen kunnen met enkel kaas een uitstekende melkprijs realiseren. Zelfs Delta Milk, dat een kaasfabriek van FrieslandCampina heeft overgenomen, slaagt erin een goede melkprijs uit te keren. Je vraagt je af wat er mis is met de ‘kaaskoppen’ van FrieslandCampina.”

”Dat verhaal is al tien jaar oud”, onderbreekt Hanna. ”Ze leren het nooit. Maar wat heb je verder tegen op het fraaie resultaat?”

”De verdeling. Wij krijgen een leuke nabetaling, maar FrieslandCampina boekt een enorme versterking van het eigen vermogen. 60 procent van de winst. Dat is veel te veel. Dat moeten ze maximaliseren tot een bepaald bedrag”.

”Onze Ledenraad heeft net besloten tot die 50 procent”, merkt Hanna op.”Dat verander je niet meer. Evenals de salarissen van de directeuren en de vergoedingen van de commissarissen. De vijf directieleden verdelen 7 miljoen euro. Dat is fors meer dan een miljoen de man. De commissarissen krijgen samen een miljoen. Dat is 80.000 euro per boerenbobo. De heren passen goed op elkaar.”

Ze mijmert verder: ”Eigenlijk ben jij maar een snert-vergaderboer. Liefdewerk, verder kom je niet. Je had meer naar boven moeten knikken en de ogen naar beneden moeten sluiten. Dan ben je een pluchebekleder die past op een duurbetaalde bestuurszetel.”

Rectificatie:

In deze column zijn de percentages voor winstreservering aangepast. In een eerdere versie werd ten onrechte over 40 procent gesproken. Dit moet 60 procent zijn.

Vergaderboer

Beheer
WP Admin