Koeien krijgen vers gras op een melkveehouderij in de provincie Utrecht. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Geen generaal pardon voor PAS-melders

Een generaal pardon voor PAS-melders is volgens demissionair premier Rutte niet mogelijk. Caroline van der Plas (BBB) vroeg ernaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

De uitkomsten van het UvA-onderzoek van vorige week bieden volgens Van der Plas argumenten om het stikstofbeleid te heroverwegen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat stikstofneerslag niet te herleiden is naar een individuele boerderij. Het BBB-kamerlid ziet daarin wetenschappelijk bewijs en mogelijkheden voor een generaal pardon voor PAS-melders en interimmers.

‘Eerst stikstofruimte’

Ze deed haar voorstel tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het tweedaagse debat na Prinsjesdag. Op de tweede dag antwoordde demissionair premier Mark Rutte dat zo’n generaal pardon er niet in zit: “Dat kan niet, want er moet eerst stikstofruimte voor zijn. Dat bevestigt de landsadvocaat ook.”

Het advocatenkantoor van de rijksoverheid constateerde in juni, nadat LTO Nederland eenzelfde voorstel op tafel had gelegd tijdens de onderhandelingen over het Landbouwakkoord, dat niet alle PAS-melders in een keer een vergunning kunnen krijgen.

Reden: “de vergunningen worden afgegeven door vooruit te lopen op toekomstige maatregelen”, aldus Pels Rijcken in de zomer. Dit was ook de reden waarom in 2019 de Raad van State, de hoogste rechter, het vorige stikstofbeleid (PAS) afschoot.

Ook stoppen met aanpak piekbelasters

Het UvA-onderzoek is volgens Van der Plas ook reden om te stoppen met de piekbelastersaanpak, waarbij de focus ligt op bedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden. Ze vindt dat alle boeren die dat willen, ongeacht de ligging ten opzichte van stikstofgevoelige natuur, gebruik zouden moeten kunnen maken van de opkoopregelingen.

“Waar de ammoniak van een bedrijf neerslaat, dat weten we helemaal niet, maar het beleid dendert gewoon door,” verwijt ze de premier. Die antwoordt dat de opkoopregelingen voor piekbelasters alleen bestemd zijn voor bedrijven die effect hebben op de natuurgebieden.

Ook PVV-er Geert Wilders haalde in het debat na Prinsjesdag het stikstofonderzoek aan. Wat de PVV betreft moet het hele stikstofbeleid worden afgeschaft. Dat vond de partij overigens ook al voor publicatie van het UvA-onderzoek.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin